Detail aktuality

Nově vzniklá Asociace euroregionů České republiky spojuje sousední země i jejich občany

23.03.2023 13:24

Předsedové euroregionů České republiky se sešli v pondělí 20. března na Ministerstvu pro místní rozvoj v Praze, aby podpisem stvrdili vznik nové Asociace euroregionů České republiky. Jejím cílem je společně sdílet zkušenosti, předávat informace a inspirovat se při práci s problémy a příležitostmi, které život v přeshraničí přináší. Ustavující schůzi svolal a vedl hejtman Martin Půta. Záštitu nad akcí udělil ministr Ivan Bartoš.    

„Euroregiony se v následujících letech zasadí o další pokračování aktivit pro rozvoj přeshraničních regionů i přicházet s podněty pro zlepšení hospodářské a sociální situace v pohraničních oblastech, které ministerstvo plánuje podpořit formou dotací. Založení spolku Asociace euroregionů České republiky je logický krok, který pomůže prohloubit stávající spolupráci přeshraničních států a přenese společné aktivity na vyšší úroveň,“ říká hejtman Martin Půta.

Členové schůze Asociace euroregionů České republiky také volili své představitele. Jako předsedu nově vzniklého spolku zvolili Libora Picka a jako tajemníka Ondřeje Havlíčka. Sídlem asociace se stane Evropský dům v Liberci.

Zástupci euroregionů již 28. července 2021 podepsali v Severočeském muzeu v Liberci Memorandum o vzájemné spolupráci, čímž zahájili spolupráci v otázkách týkajících se aktuálních i budoucích výzev pro příhraniční regiony.

Spolupráce mezi Ministerstvem pro regionální rozvoj a euroregiony funguje mimo jiné také při řešení větších institucionálních problémů týkajících se příhraničích oblastí. Jedná se například o řešení horší dostupnosti zdravotní péče pro obyvatele těchto oblastí, kde je snaha vytvořit možnosti využívat nemocnice na obou stranách hranice.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login