Detail aktuality

O následujícím víkendu začínají oficiální oslavy 25. výročí spolupráce Libereckého kraje a kantonu St. Gallen

07.05.2015 15:11

Spolupráce švýcarského St. Gallenu a Liberce vznikla původně jako soukromá iniciativa před 25 lety, od té doby umožnila občanům  různých profesí z Liberce a okolí, a později z celého Libereckého kraje, získat prostřednictvím studijních pobytů nebo stáží v kantonu St. Gallen cenné zkušenosti.

Oficiální zahájení oslav se koná o víkendu 9. – 10. května 2015, kdy do Libereckého kraje zavítá oficiální delegace z kantonu St. Gallen, kterou povede prezidentka kantonální vlády Heidi Hanselmann. Po celou dobu jejich pobytu ji budou doprovázet členové rady kraje v čele s hejtmanem Martinem Půtou.

Tématem sobotního pracovního jednání v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje bude zejména hodnocení 7. realizačního programu a budoucnost další spolupráce. Odpoledne se delegace přemístí na exkurzi do Krajské vědecké knihovny v Liberci (od 15:30) a poté na prohlídku Krajské nemocnice Liberec (od 16:45). V neděli 10. května je na programu návštěva Velvyslanectví Švýcarské konfederace v ČR.

Nepochybuji o tom, že i v budoucnu budou výsledky činnosti přinejmenším tak přínosné, jako tomu bylo dosud, a že dojde k ještě větší vzájemné výměně spolků, sportovních oddílů i jednotlivých lidí a také poznávacích a kulturních akcí,“ doplňuje hejtman LK Martin Půta.

U příležitosti 25. výročí této výjimečné spolupráce se chystá řada kulturních akcí pro občany, jejichž cílem je vzájemně představit a přiblížit švýcarskou a českou kulturu veřejnosti. 

Annemarie Schwarzenbach (1908-1942)
Výstava fotografií kultovní švýcarské spisovatelky a novinářky
12. – 30. 6. 2015
Malé divadlo, Liberec
Jedna z nejzářivějších postav evropské bohémy první poloviny 20. století, androgynní švýcarská spisovatelka Annemarie Schwarzenbach, dokázala během svého krátkého bouřlivého života jedinečným způsobem zachytit podobu tehdejšího světa. Výstava se uskuteční v rámci 5. ročníku festivalu současného divadla WTF?!  

Dorothee Elmiger
Autorské čtení nové hvězdy mezinárodní literární scény
15. 7. 2015
Přehrada, Liberec
Mladá švýcarská spisovatelka Dorothee Elmiger okouzlila svým intenzivním vypravěčstvím a volbou silných politických témat čtenáře po celém světě. Hned její první kniha Schlafgänger (Náměsíční) tak získala celou řadu prestižních mezinárodních ocenění. Autorka se představí v rámci večera Beach Club.

Hopp Schwiiz!
Festival současného švýcarského filmu
20. – 22. 8. 2015
Kino Varšava, Liberec
Reprezentativní průřez švýcarskou kinematografií, která ve světě získává na stále větší oblibě. Švýcarské hrané i dokumentární filmy jsou pravidelně zastoupeny na těch nejprestižnějších světových filmových festivalech, Berlín nebo Cannes nevyjímaje. Akce se uskuteční v prostorách nově zrekonstruovaného kina Varšava.

Manuel Fischer
Koncertní vystoupení švýcarského DJe a producenta
11. 9. 2015
Hrad Grabštejn
Nový objev světové elektronické hudební scény se představí v exkluzivním setu doplněném o speciální světelné a vizuální efekty. Díky svému jedinečnému stylu, který nevázaně osciluje na pomezí house a techna, se Manuel Fischer začíná po světě těšit podobnému věhlasu jako největší švýcarské hvězda této scény, Luciano. Koncert se uskuteční v rámci hudebního festivalu Shotgun.

Kunst Halle St. Gallen presents Beni Bischof
Výstava předního švýcarského konceptuálního umělce
8. – 29. 10. 2015
Galerie Die Aktualität des Schönen..., Liberec
Prestižní švýcarská galerie moderního umění Kunst Halle St. Gallen představí mezinárodně oceňovanou tvorbu multidisciplinárního autora Beni Bischofa. Jeho obrazové koláže inspirované stylem dada dávají dobře známým originálům zcela nový význam, který nechce jen zneklidňovat šokovat, ale také vykouzlit úsměv na divákově tváři.

Kafka Band + Theater am Tisch
Slova v obrazech – společný koncert dvou netradičních literárních projektů
15. 10. 2015
Kino Varšava
Jaroslav Rudiš, Jaromír 99 a Dušan Neuwerth uvedou svůj unikátní literárně-hudební projekt Kafka Band. Herec a režisér Marcus Schäfer ze švýcarského divadla Theater St. Gallen představí ve svém výpravném audiovizuálním projektu Theater am Tisch dílo významného německého dramatika Heinera Müllera.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login