Detail aktuality

O projektu Pošta Partner se bude jednat se starosty dotčených obcí

07.02.2013 15:11

 

Česká pošta přichází se seznamem míst, kde by se měly uzavřít její pobočky. Na seznamu jsou i některé obce Libereckého kraje. Kraj hodlá pomoci obcím jako prostředník při jednáních s poštou a zorganizuje setkání se starosty dotčených obcí.

Zhruba v 50 obcích v ČR již byl totiž zahájen projekt Pošta Partner, kdy tzv. kamenné pobočky byly nahrazeny novou provozovnou buď typu Výdejní místo, nebo Partner, které provozuje smluvní partner České pošty.

O tomto projektu a jeho možných dopadech na poštovní služby jednal včera hejtman Libereckého kraje Martin Půta s generálním ředitelem České pošty Petrem Zatloukalem.

„Generální ředitel mě seznámil s tímto projektem, bavili jsme se také o tom, že mezi starosty vůči němu stále panuje nedůvěra Hlavní problém je ale zřejmě v komunikaci vedení pošty s obcemi a způsobu vysvětlování přímo občanům v obcích, kde je fungování poštovní pobočky nerentabilní, co by jim konkrétně změna přinesla,“ řekl hejtman.

„Chápu ekonomickou motivaci České pošty, tedy že tam, kde lidé služebny nevyužívají dostatečně, je chce nahradit takzvanými partnerskými místy. Domnívám se, že pokud nebude zhoršena dostupnost poštovních služeb, může být projekt Pošta Partner životaschopný,“ dodal.

Podle něj lze při hodnocení projektu vyjít z jednání zástupců pošty s představiteli Svazu obcí a měst ČR, kteří dosavadní průběh realizace projektu vyhodnotili a shodli se na tom, že kvalita poskytovaných poštovních služeb se v obcích někdy zlepšila. Přesto tomuto projektu lidé, kterých by se to teď mělo týkat, zatím příliš nedůvěřují.

„Generální ředitel mi potvrdil, že zejména jejich zaměstnanci musí změnit přístup a umět lépe záměr přeměny pobočky vysvětlit, reagovat vstřícně na dotazy a dokázat rozptýlit obavy starostů a občanů,“ řekl Martin Půta, který hodlá na nejbližším zasedání Rady Asociace krajů ČR v březnu navrhnout Memorandum o společném postupu krajů při jednání s Českou poštou v této věci.

Podle starosty Bílého Kostela Jiřího Formánka je jen dobře, že se o rušení pošt v obcích bude jednat přímo se starosty.

 „Nebude to snad jako v mnoha jiných případech v minulosti, že se jednalo o nás bez nás a my jsme byli postaveni před hotovou věc. Samozřejmě se na argumenty představitelů České pošty těšíme a také připravíme,“ řekl starosta.

Hejtman je rovněž již domluven s ředitelem libereckého provozního ředitelství České pošty Josefem Polreichem, že svolá v krátké době, začátkem března, společné setkání se starosty obcí Libereckého kraje, kterých se projekt Pošta Partner má přímo týkat.

„Možná budeme mít trochu výhodu, neboť garantem projektu v celé České republice je krajská zastupitelka za ČSSD Lenka Kadlecová.  Věřím proto, že se jí podaří pochybnosti starostů rozptýlit vstřícnými, nenásilnými a šetrnými argumenty a pokud bude projekt v našem kraji fungovat, tak skutečně ve prospěch lidí,“ uzavřel hejtman.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login