Detail aktuality

Občané regionu pomáhají prostřednictvím veřejných sbírek. Kraj z peněz podpoří nemocnice i ukrajinské uprchlíky

08.03.2023 10:59

Covid-19 a válka na Ukrajině jsou krize, na které pružně a rychle reagoval Liberecký kraj mimo jiné i zřízením transparentních účtů. Z nich krajští radní včera schválili další nákup zdravotnických potřeb pro ukrajinské uprchlíky i podporu zdravotnických zařízení.

„Jsem velmi rád, že se občané Libereckého kraje dokázali spojit a vybrat velmi úctyhodné částky, které nejenže pomohly materiálně, ale i dodaly naději těm, koho krize zasáhly. Peníze na účtech nešetříme, ale proměňujeme je ve hmotnou pomoc. Z covidové sbírky jsme nakoupili třeba izolační přístroje do laboratoře Krajské nemocnice Liberec a ze sbírky na pomoc Ukrajině satelitní telefony, léky, oblečení nebo zdravotnické potřeby,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Účet s názvem Liberecký kraj sobě! Covid-19 kraj otevřel u Komerční banky 31. března 2020 a k 7. březnu 2023 vykazuje zůstatek 1.177.363 korun. Z něj kraj nakoupí ochranné pomůcky, dezinfekční prostředky a zdravotnické vybavení pro boj s koronavirem. To vše poputuje do nemocnic v regionu, Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje, Léčebny respiračních nemocí Cvikov a Krajské hygienické stanice Libereckého kraje se sídlem v Liberci.

Sbírku s názvem Liberecký kraj Ukrajině kraj založil 23. března 2022 a k 7. březnu 2023 vykazuje zůstatek 85.326 korun. Z této zbývající částky kraj nakoupí pro jednotlivce invalidní vozík, tlakoměr, autistické pomůcky a zdravotní postele.

Před časem z tohoto účtu kraj zaplatil také zdravotní a kompenzační pomůcky osobám z Ukrajiny s udělenou dočasnou ochrannou. Jednalo se o dva invalidní vozíky, chodítka, ortopedickou obuv, naslouchátko či speciální pomůcky pro děti s autismem v celkově výši 251.000 korun.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login