Detail aktuality

Obce Mikroregionu Pojizeří zajímal Dotační program LK, a jak to bude s poštami

15.03.2013 15:52

 

Kritika navrhované reformy veřejné správy, Dotační program LK, rušení stavebních úřadů či poboček pošt, problémy se základními školami, to byly některé z námětů, které včera projednávali starostové třinácti obcí Mikroregionu Pojizeří s hejtmanem LK Martinem Půtou na společném setkání v Benešově u Semil.

 Předsedu mikroregionu a starostu hostící obce Dalibora Lampu a další starosty, zajímaly zejména status Dotačního fondu LK, krajský rozpočet a z něj možné úspory, a samozřejmě stav komunikací.

Hejtman upozornil, že v minulých letech se rozdíl mezi příjmy a výdaji v posledních letech zvětšoval a nyní dosáhl již půl miliardy Kč.

 „Musíme splácet úvěr, příští rok už 160 miliónů, ale budeme šetřit například transparentností výběrových řízení, a také snižováním nákladů našich příspěvkových organizací. Zatím jsme jim rozpočet snížili oproti loňsku o pět procent, a pokud s ním nevystačí, musejí nutné náklady hodně podrobně doložit,“ řekl mimo jiné hejtman.

Starostové kvitovali nová pravidla Dotačního fondu LK. Hejtman uvedl, že kraj vyhlásí podle resortů a po schválení alokací první výzvy na březnovém zasedání Zastupitelstva LK.

„Například pro dobrovolné hasiče chystáme v první fázi 8, 5 miliónů korun zejména na hasičskou techniku, ale potě ještě 5,5 miliónu na činnost dobrovolných jednotek i rekonstrukci hasičských zbrojnic,“ vypočítal Martin Půta s tím, že celkem by do dotací mělo jít 80,7 miliónů Kč.

Starosta Bozkova Stanislav Doubek ml. upozornil na nebezpečí rušení poštovních poboček.

„Jsem samozřejmě proti rušení, chtěl bych pak třeba vidět, co by dělali na poště v Semilech, aby tam lidi nestáli tři hodiny ve frontách,“ varoval.

Hejtman pozval zájemce na jednání se zástupci České pošty, které se na kraji uskuteční 22. března od 9 hodin.

Starostka obce Bystrá nad Jizerou Jana Sobolíková upozornila hejtmana na kritický stav památkově chráněného dřevěného mostu přes Jizeru.

„Potřebujeme na opravu cca 5, 5 miliónů korun, ale jednání s Ministerstvem kultury se zatím nepodařila,“ posteskla si starostka.

 Hejtman přislíbil jednání společně s náměstkyní hejtmana Hanou Maierovou o možnostech pomoci problém řešit.

Před koncem setkání se kritika snesla na stav a údržbu silnic v regionu. Hejtman vysvětlil principy postupného odstraňování závad.

Je to velmi složité, z 2 200 km krajských silnic je jich přes polovinu v havarijním nebo nevyhovujícím stavu. Chystáme však vytvoření určitého plánu a pořadí, jak a v jakých termínech by se měly ty nejhorší úseky upravovány,“ informoval hejtman.

Mikroregion Pojizeří je dobrovolný svazek 13 obcí, které vzniklo v 90. letech s cílem společného postupu při rozvoji regionu, ochraně životního prostředí a podpoře cestovního ruchu na území členských obcí.

Území mikroregionu se rozkládá v polokruhu severně, východně až jižně od okresního města Semily, od řeky Kamenice v oblasti Bozkova, přes Jesenný, Roztoky, Příkrý, Roprachtice a obce při Jizeře - Benešov, Háje nad Jizerou, Bystrá nad Jizerou, obce v povodí Olešky - Košťálov, Libštát, Stružinec a Slanou ke hranici mezi Stružincem a Lomnicí nad Popelkou na jihu.

Počet obyvatel

Rozloha (km2)

Bělá

262

7,76

Benešov u Semil

827

5,40

Bozkov

560

6,80

Bystrá nad Jizerou

120

5,62

Háje nad Jizerou

670

11,74

Jesenný

490

7,84

Košťálov

1683

20,02

Libštát

986

10,13

Příkrý

236

7,32

Roprachtice

280

11,61

Roztoky

124

4,42

Slaná

704

10,27

Stružinec

720

11,21

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login