Detail aktuality

Ocenění AKTIVNÍ KRAJ zná své vítěze

05.12.2018 13:44

K výročí desetileté spolupráce s kraji se kolektivní systém ASEKOL rozhodl ocenit uplynulou spolupráci a vyhodnotit nejaktivnější kraje v oblasti zpětného odběru elektrozařízení v soutěži AKTIVNÍ KRAJ 2008–2018. Vyhlášení proběhlo během galavečera, který se konal 4. prosince 2018 v pražském Studiu Ypsilon pod záštitou Ministerstva životního prostředí, Asociace krajů ČR a Svazu měst a obcí ČR. Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku AKTIVNÍ OBEC, kterým se stala obec Ždírec nad Doubravou.

Neziskově hospodařící společnost ASEKOL spolupracuje v rámci zpětného odběru elektrozařízení nejen s obcemi a městy, ale také s jednotlivými kraji. Proto se letos po deseti letech spolupráce rozhodla ty nejaktivnější z nich ocenit, neboť právě spolupráce s územní samosprávou je pro zajištění zpětného odběru klíčová. Jan Vrba, předseda představenstva kolektivního systému ASEKOL, uvedl: „Zajišťujeme reálný fyzický sběr elektroodpadu a naší strategií je vysoká hustota sběrné sítě s veřejně dostupnými sběrnými místy pro občany. Sběrné dvory v obcích jsou pro spotřebitele primárním místem k odevzdání vysloužilých spotřebičů, stejně jako červené kontejnery, jejichž počet v území každý rok zvyšujeme.
V rámci spolupráce je také důležitý pohled kraje a jeho přístup k edukaci a kooperaci s obcemi, které svou aktivitou kraj motivuje.“
Společnost ASEKOL proto pořádá soutěže, ve kterých územně samosprávné celky za jejich aktivitu finančně oceňuje. Zástupci vítězných krajů si tak z galavečera kromě certifikátu odnesli i šek v hodnotě 100 000 Kč na podporu charitativních projektů ve svém regionu, vítězná obec obdržela šek v hodnotě 50 000 Kč na vylepšení systému nakládání s odpady.

Vzhledem k rozmanitosti aktivit v oblasti třídění elektra byly v soutěži AKTIVNÍ KRAJ 2008-2018 během galavečera vyhlášeny 3 kategorie. Kategorii hodnotící sběr v rámci červených kontejnerů získal Kraj Vysočina, ocenění v kategorii aktivní kraj s největším počtem vytříděného elektra na osobu za uplynulé desetileté období ovládl Zlínský kraj. Ve třetí kategorii, jež byla cenou poroty se na první pozici umístily hned dva kraje, a to Karlovarský kraj, který byl oceněn za největší nárůst aktivity a sběru v hodnoceném období, a Liberecký kraj za nejlepší přístup k osvětě a propagaci třídění elektra. „Jsem rád, že mohu za Liberecký kraj ocenění převzít. Snažíme se dlouhodobě podporovat ekologickou výchovu a osvětu ze svého dotačního fondu. Letos jsme na 27 projektů vyčlenili celkem 2,2 milionu korun. V podobném duchu budeme nadále pokračovat,“ okomentoval ocenění Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Kraje hodnotila pětičlenná porota, která se skládala ze zástupců Ministerstva životního prostředí, Svazu měst a obcí ČR, Národní rady osob se zdravotním postižením ČR a zástupců výrobců a prodejců elektra. Kromě oceněných krajů byl vyhlášen i absolutní vítěz letošního ročníku soutěže AKTIVNÍ OBEC, kterým se stala obec Ždírec nad Doubravou.

ASEKOL a.s. je neziskově hospodařící společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech, např. výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, elektrických nástrojů, nářadí, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístrojů pro monitorování a kontrolu a výdejních automatů (skupiny 1–10). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 300 městy a obcemi a 3 000 opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 16 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší veřejně dostupnou sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. ASEKOL za svoji společenskou odpovědnost získal prestižní národní ocenění TOP odpovědná firma. Zároveň byl za své aktivity oceněn prestižní cenou Ruban d’Honneur neboli „Stuhou cti“ v soutěži European Business Awards (EBA) v kategorii Environmentální a udržitelný rozvoj.

Kontakty

ASEKOL a.s.: Čs. exilu 2062/8, Praha 4, manažerka komunikace: Dana Duchečková, e-mail:  ducheckova@asekol.cz, tel.: 727 899 525, www.asekol.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login