Detail aktuality

Odstřel komínu symbolicky uzavřel těžbu uranu v Hamru na Jezeře

28.08.2015 15:31

Devadesát metrů vysoký komín, poslední pozůstatek těžby uranu v Hamru na Jezeře, v areálu bývalého Dolu Hamr I., již nestojí. Střelmistr jej poslal k zemi v pátek 28. srpna kolem půl jedenácté dopoledne. K odstřelu kolosu mu stačilo 5 kilogramů trhaviny. Symbolicky poslednímu kroku ukončení likvidace povrchového areálu po hlubinné těžbě uranu přihlížel i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, mnozí bývalí zaměstnanci dolů a další hosté.

„Likvidace povrchové části dolu Hamr I. je velmi důležitým krokem, protože se potřebujeme zbavovat staré ekologické zátěže. Jsem rád, že se na tuto rozsáhlou akci našly evropské peníze. Je to také připomenutí, že nás nejpozději za 20 let čeká likvidace prvního bloku jaderné elektrárny Dukovany, kde proces bude podobný. Jde o určitý milník a nyní je ještě větší výzvou likvidace chemické těžby,“ uvedl ministr Jan Mládek.

Na místě po dolu Hamr I. vznikne památník těžby uranu a plocha bude po rekultivaci předána do užívání obce, která zde chce vytvořit prostor pro volnočasové aktivity či občanskou vybavenost.

„Odstřel komína považuji za symbolickou tečku za tím, že se přírodní zdroje v kraji neužívaly v minulosti zrovna nejlépe. Památník lidem bude ale i nadále připomínat, jaké nesmírné přírodní bohatství tady v zemi máme. Kraj bude do budoucna připraven pomoci zdejší oblasti s obnovou a novým využitím této lokality,“ poznamenal hejtman Martin Půta.

Těžba na Dole Hamr I začala v roce 1965, v roce 1971 byl vytěžen první uran. Těžba v tomto dole skočila v roce 1993 a jeho likvidace byla po dvouletém období konzervace zahájena v roce 1995.

U příležitosti akce pozval hejtman Martin Půta přítomného ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka na další návštěvu Libereckého kraje, konkrétně Frýdlantska. „Rád bych s ním na místě projednal možnost vzniku průmyslové zóny na Frýdlantsku, která by mohla pomoci ke zlepšení celkové ekonomické i pracovní situace v této oblasti. Rád bych s ním rovněž projednal aktuální otázku rozšiřování uhelného dolu Turów v sousedním Polsku,“ doplnil Martin Půta.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login