Detail aktuality

Oslavy Dne Země 2014 ve Velkém Valtinově se vydařily

22.04.2014 15:42

Ve Velkém Valtinově se v sobotu 19. dubna 2014 uskutečnily oslavy Dne Země. Akci, kterou společně zorganizovaly obce Velký Valtinov a Brniště, město Jablonné v Podještědí, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a Podralský nadační fond, zaštítil hejtman LK Martin Půta. Kromě něj se Dne Země zúčastnili i náměstek hejtmana pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný a krajská radní Ivana Hujerová.

Den Země ve Velkém Valtinově byl v minulosti zejména spojován s vyjádřením nesouhlasu s těžbou čediče na blízkém kopci Tlustec. Již vloni se proto pořadatelé rozhodli tradici oslav tohoto svátku obnovit, stejně jako tradici výstupů na úpatí kopce Tlustec, k tzv. Vavrouškově mohyle s připomenutím osobnosti významného českého ekologa Josefa Vavrouška. Nejinak tomu bylo i v letošním roce.

Na místním fotbalovém hřišti po celé odpoledne probíhal bohatý program zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Připraveny byly tvořivé dílny, naučné soutěže, skákací hrad, trampolína, malování na obličej a jízdy na koních. Nechyběla ani „Spanilá jízda“ historické zemědělské techniky a simulovaný zásah hasičů historickou hasicí stříkačkou. Součástí bylo vystoupení dětí z Dětského domova v Krompachu a vyhlášení vítězů výtvarné soutěže „Můj domov pod kopcem Tlustec“. „Po celou dobu akce si mohli návštěvníci také zakoupit regionální potravinové produkty nebo výrobky tradičních řemesel. Vyvrcholením pak bylo hudební vystoupení známé rockové kapely „Noční můra“ z České Lípy,“ doplnil informace o sobotní akci starosta Velkého Valtinova Josef Lukavec. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login