Detail aktuality

Oslavy Dne země pod kopcem Tlustec ve Velkém Valtinově se vydařily

22.04.2013 16:16

 

Do Velkého Valtinova se po delší pauze v sobotu 20. dubna vrátily oslavy Dne Země.

Akce se uskutečnila na zaplněném fotbalovém hřišti TJ Slavoj, v centru Valtinova nedaleko kostela sv. Jana Nepomuckého, mnozí vyrazili i na nedaleký kopec Tlustec, který se mediálně „proslavil“ v souvislosti s povolením či naopak bojem o nepovolení těžby čediče.

Letos však pořadatelé – obec Velký Valtinov, Sdružení na záchranu kopce Tlustec a Jablonné v Podještědí, oslavy pojali více optimisticky a zábavnou formou, byť si účastníci mohli prohlédnout i zajímavou výstavku o historii Tlusce umístěnou u kostela.

Dobré bylo, že se všichni spojili při přípravě oslav s místními občanskými i neziskovými organizacemi a drobnými podnikateli z celého regionu a pod záštitou hejtmana LK Martina Půty chtěli ukázat novou tvář života pod Tlustcem a okolí.

Hejtmana, krajského radního pro životní prostředí a zemědělství Josefa Jadrného a několik stovek diváků například zaujala triková jízda na koni, kterou připravila jezdecká slupina Terra Historia. Koně Boby a Sančos projížděli mezi hořícími sudy a také hořící bránou, jezdci Jan Šobor as Jana Jelenová s nimi přeskakovali lavice, ležícího komparsistu a podobně.

Skvělé bylo vystoupení psovodů z SDH Hejnice pod velením veterána Záchranné brigády kynologů Libereckého kraje Františka Schejbala, kdy slaňoval z vysokozdvižné plošiny i jeho pes.

Nechyběly tvořivé dílny, naučné soutěže na téma Jak nakládat s odpady nebo roztomilé vystoupení malých mažoretek z Dětského domova v Krompachu.

Ke koupi byly regionální potraviny nebo výrobky tradičních řemesel – skvělé kozí sýry od Mileny Krejzové z Kozí farmy Nový dvůr u Sosnové, kterou údajně přemluvil k účasti starosta obce Josef Lukavec. „Mléko od našich 70 koz stačíme zpracovat a prodat přímo na farmě, ale starostovi jsem ráda vyhověla,“ prozradila Milena Krejzová.

Prodávala se také medovina, domácí hrnky a další rukodělné výrobky, rýžovalo se zlato…

Myšlenku Dne Země - obnovení principů harmonického sepětí člověka a přírody, připomněl výstup na úpatí kopce Tlustec k tzv. Vavrouškově mohyle. Mohyla je věnovaná památce prvního polistopadového ministra životního prostředí a zakladatele Společnosti pro trvale udržitelný život Josefa Vavrouška, který tragicky zahynul v roce 2005 v západních Tatrách.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login