Detail aktuality

Počet hemodialyzačních středisek v kraji nepotřebuje rozšíření

21.11.2018 10:38

Rada Libereckého kraje na své včerejší schůzi projednala situaci po vypsání výběrového řízení na poskytování nové zdravotní služby v oboru nefrologie – hemodialýza v Jablonci nad Nisou. V pondělí se tímto tématem zabýval i Výbor pro zdravotnictví a členové jednomyslně přijali usnesení, které bylo podkladem pro jednání Rady kraje.  Rada se ztotožnila s usnesením výboru a následně bude materiál předložen příští týden krajskému zastupitelstvu.

„Současná kapacita hemodialyzačních středisek v Libereckém kraji odpovídá současným požadavkům na počty dialyzovaných pacientů a zároveň vykazuje rezervy v případě navýšení požadavku. Cílem kraje je udržet stabilní prostředí, kde základní péče zůstává v páteřních nemocnicích, které jsou vlastněné veřejnoprávními korporacemi. Vznik nového pracoviště hemodialyzačního střediska mimo páteřní nemocnice kraje by vedl k destabilizaci systému zdravotní péče v regionu, včetně jeho financování a personálního zabezpečení,“ citoval znění usnesení rady kraje náměstek hejtmana pro resort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Krajský úřad Libereckého kraje, odbor zdravotnictví, vyhlásil na základě návrhu uchazeče výběrové řízení na uzavření smlouvy o poskytování služeb v oboru nefrologie – pracoviště hemodialýzy pro území okresu Jablonec nad Nisou. Orgány Libereckého kraje se tímto vyjadřují k síti dialyzačních pracovišť hrazených z veřejného zdravotního pojištění.

„Chci odmítnout praxi, ve které se nadstandardně placené lékařské obory privatizují, aby ve veřejně vlastněných nemocnicích a zdravotnických zařízeních zůstaly finančně podhodnocené lékařské obory. Pevně věřím, že Všeobecná zdravotní pojišťovna bude názor Libereckého kraje respektovat,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login