Detail aktuality

Poctu hejtmana získalo šest osobností, jedna z cen byla udělena in memoriam

30.10.2015 14:24

V rámci slavnostního večera pořádaného u příležitosti Dne vzniku samostatného Československého státu udělil ve čtvrtek 29. října 2015 hejtman Libereckého kraje Martin Půta Pocty hejtmana pro rok 2015. Ocenil šest osobností, jednu poctu udělil in memoriam.

Pocty hejtmana získali sklářský výtvarník ak. soch. René Roubíček, bývalá dlouholetá starostka Višňové Marie Matušková, výtvarnice ak. mal. Eva Kubínová, průkopnice a propagátorka Sokola Jaroslava Žitná, in memoriam pak RNDr. Tomáš Řídkošil, přírodovědec, který se mimo jiné zasloužil o vznik Geoparku Český ráj. Poslední Pocta byla udělena Hansi Hillerovi za rozvoj spolupráce mezi švýcarským Sankt Gallenem a Libereckým krajem. Ten zlatý dukát, který hejtman společně s oceněním osobnostem daruje, získal od hejtmana Martina Půty již před pár dny přímo ve Švýcarsku.

„S Libereckým krajem je spojeno mnoho skutečných osobností. Zasloužily se o jeho dobré jméno v řadě oblastí  -  od kultury, umění, přes sport, práci s mládeží, rozvoj měst a obcí, po medicínu, vědu i výzkum, a to nejen díky svým odborným, ale také morálním kvalitám. Nesmírně si cením toho, že mezi Ty, kteří už byli v minulých ročnících oceněni Poctou hejtmana, přibylo dalších šest mimořádných lidí,“ uvedl mimo jiné hejtman Libereckého kraje Martin Půta. V rámci slavnostního večera zdůraznil, že rozmanitost Libereckého kraje stojí především na lidech, kteří zde žijí, jejich práci, tvorbě i skutcích.

V letošním roce veřejnost na udělení Pocty hejtmana nominovala celkem 36 kandidátů, finální šestici vybírala odborná porota. Za deset uplynulých ročníků hejtmanských poct bylo oceněno již 54 osobností.

Mimořádně, bezprostředně po udělení letošních Poct, poděkoval hejtman Martin Půta i nejlepší české atletce současnosti Zuzaně Hejnové, které předal zlatý dukát jako poděkování za její prezentaci, nejenom Libereckého kraje. Popřál jí hodně úspěchů především na letních olympijských hrách v Riu de Janeiru, kam se chystá v nadcházejícím roce. Dukát již v minulosti hejtman předal za výbornou reprezentaci regionu i jiným sportovcům, tentokrát se k tomuto kroku rozhodl u příležitosti slavnostního večera v liberecké Oblastní galerii Lázně.  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login