Detail aktuality

Podle starostů je Frýdlantsko stále válečná zóna

28.04.2013 22:04

 

Heřmanice, Višňová, Raspenava, Hejnice – to jsou obce, které stále trpí po povodních v roce 2010. Zdejší komunikace jsou v havarijním stavu, přestože jsou náhradními trasami směrem na Frýdlant například v případě živelných pohrom.

Shodli se na tom starostové Mikroregionu Frýdlantsko, jehož zasedání v úvodu týdne navštívil hejtman LK Martin Půta a krajský zastupitel Vladimír Boháč.

 Hejtman na schůzce hovořil o rozpočtu kraje, o dotačních titulech, o ROPÁCH, zaměstnanosti ve Frýdlantském výběžku, o frýdlantské nemocnici, ale hlavně odpovídal na otázky týkající se rekonstrukce silnic a také fungování pošt. Přislíbil například zahájení opravy silnice ve Vítkově, ale zejména objasnil záměry kraje s rekonstrukcemi v následujících letech.

“Z rozpočtu nám zůstává na investice 250 miliónů ročně, na rekonstrukce potřebujeme cca 3 miliardy korun a miliardu na mosty. Je to hodně, ale daří se nám snižovat náklady na opravy, neboť veřejné zakázky přinášejí až třicet procent úspor, takže budeme moci za stejné peníze opravit delší úseky,“ řekl hejtman.

„V naší obci Česká pošta zrušila, raní pracovní dobu, a pošta funguje jen odpoledne. Moc se s obcí nebavili a dali nám to jako hotovou věc,“ posteskla si starostka Višňové Erbanová.

Hejtman upozornil, že pošty by mohly provozovat obce, ale Česká pošta by měla nabídnout důstojné podmínky.

„Nedovedu si představit, že bych svěřoval například bankovní údaje nějakému prodavači v prodejně Partner České pošty nebo dokonce v hospodě, jak si to někdy představují,“ zdůraznil Martin Půta.

Starosta Frýdlantu Dan Ramzer upozornil i na nutnost vybudování centrálního odpadového dvora na Frýdlantsku.

„V roce 2025 bude ukončeno skládkování,“ připomněl.

V závěru hovořili starostové s hosty o budoucnosti frýdlantské nemocnice, o nutnosti zajistit péči o seniory a zmínili se i o Protikorupční komisi LK, u níž stále čekají na její statut, program a kompetence.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login