Detail aktuality

Prahu a Harrachov od soboty spojuje přímý vlak

16.04.2018 14:32

Turisté mířící do oblasti Jizerských hor a východních Krkonoš mají od soboty lepší spojení. Díky objednávce Libereckého kraje prodlouží České dráhy provoz dvou párů víkendových rychlíků z Tanvaldu až do Kořenova a Harrachova. Vzniká tak nové přímé spojení Prahy a Mladé Boleslavi s populárními horskými středisky na severu Čech.

„Jsem rád, že se podařilo prodloužit víkendové linky jedoucí z Prahy do Tanvaldu až do krkonošského střediska v Harrachově. Věřím, že si najdou své pravidelné cestující, pro které je přímé spojení jednodušší a pohodlnější. Turistické spoje v kraji dlouhodobě podporujeme,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta s tím, že za rozšíření výkonů první rok provozu kraj zaplatí 1.430.000 korun, protože součástí je i vybavení čtyř vozidel informačním systémem, a v dalších letech budou roční náklady činit 430.000 korun. „Tak jako se povedlo dojednat tyto linky, věřím, že se podaří najít cestu i k rychlejšímu spojení mezi Libercem a Prahou, což i nadále zůstává naší prioritou,“ dodává hejtman. 

„Zavedení přímých vlaků z Prahy do Harrachova pro nás byla zajímavá výzva. Kvůli značnému sklonu, pro který byla trať v minulosti vybudována dokonce jako ozubnicová, a kvůli zajištění bezpečnosti, na ní mohou jezdit jen vybraná vozidla, a to za velmi přísných podmínek. Proto na přímé vlaky z Prahy do Harrachova nově nasadíme modernizované motorové vozy řady 854.2, které zde mohou jezdit. Cestující v nich budou mít k dispozici moderní a pohodlný interiér s čalouněnými sedačkami. Vůz je také vybaven malým služebním oddílem, kde je možné přepravit pět jízdních kol. Z bezpečnostních důvodů může jet na trati pouze samostatný motorový vůz, ale jednáme s příslušnými úřady, aby bylo možné soupravu posilovat a v případě potřeby vypravit na trať do Harrachova i dva spojené motorové vozy,“ říká Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Přímé rychlíkové spojení Prahy a Harrachova bude v provozu dvakrát denně o sobotách, nedělích a svátcích. Vlaky pojedou z Prahy-Vršovic (7:13 a 13:13) a Prahy hl.n. (7:25 a 13:25) přes Prahu-Vysočany, Prahu-Čakovice, Neratovice, Všetaty, Mladou Boleslav hl.n., Bakov nad Jizerou, Bakov nad Jizerou město, Mnichovo Hradiště, Turnov, Malou Skálu, Železný Brod, Jesenný, Plavy, Velké Hamry, Tanvald a nově budou pokračovat do Dolního Polubného (10:25 a 16:25), Kořenova (10:31 a 16:31) a Harrachova (10:40 a 16:40). V opačném směru pojedou z Harrachova v 11:06 a v 17:06 přes Kořenov (11:14 a 17:14), Dolný Polubný (11:22 a 17:22), Tanvald (11:49 a 17:49) a na pražské hlavní nádraží přijedou ve 14:37, resp. 20:37 hod. Souprava bude sestavena z modernizovaných osobních vozů a nabídne přepravu jízdních kol. 

Tisková zpráva/České dráhy, a.s.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login