Detail aktuality

Převod botanické zahrady a zoo pod kraj pokračuje. Dosavadní ředitelé je povedou dál

30.06.2021 10:38

 

K dalšímu kroku došlo v rámci probíhajícího převodu liberecké zoologické a botanické zahrady z příspěvkových organizací města na krajské. S účinností od 1. července zřídilo zastupitelstvo kraje organizace, nazvané Zoo Liberec a Botanická zahrada Liberec – LK a rada kraje na svém úterním zasedání jmenovala jejich vedení; do funkcí byli
k 1. červenci potvrzeni dosavadní ředitelé.

„Botanickou zahradu nadále povede Miloslav Studnička a zoologickou zahradu David Nejedlo. Při převodu zahrad na Liberecký kraj potřebujeme zajistit kontinuitu. Stávající ředitelé jsou odborníky na českém i evropském poli a mají mnohaleté zkušenosti, objasnila Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu. 

Od 1. července budou Miloslav Studnička i David Nejedlo dvojími řediteli – v nových krajských příspěvkových organizacích budou oba na 0,2 úvazku a zároveň budou působit v organizacích městských. Zásadních úkolem staronových ředitelů je překlopit všechny činnosti z městských příspěvkových organizací na krajské.

„Je to složitý a náročný proces – převod rozsáhlého movitého i nemovitého majetku, přechod práv a povinností zaměstnanců z pracovněprávních vztahů, získání potřebných dokumentů, jakou je například licence k provozování zoologické zahrady či získání živnostenských oprávnění,“ popsala Vinklátová.

Souběžná existence městských i krajských organizací a vypořádání vzájemných závazků by měly skončit v průběhu roku 2022. „Nová výběrová řízení na ředitele krajských příspěvkových organizací budou vypsána v roce 2023,“ upřesnila Květa Vinklátová. 

„Převod botanické zahrady a zoo pod krajskou správu je výsledkem letos zahájené vzájemné výměny organizací – od Libereckého kraje zase získá statutární město Liberec domovy seniorů ve Františkově a Vratislavicích nad Nisou. Převod organizací navazuje na již fungující spolupráci se statutárním městem Liberec v minulosti. Kraj i město se dle dohody zavazují podílet se na investičních i neinvestičních nákladech vybraných příspěvkových organizací. Chceme v případě zoologické a botanické zahrady převzít zodpovědnost za organizace nadregionálního významu. Starat se o seniory je zase na druhou stranu úlohou zejména městských samospráv. Jsem rád, že se společně s městem můžeme spojit a význam těchto institucí posunout zase o výrazný krok kupředu,“ uzavřel hejtman Martin Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login