Detail aktuality

Příjmy kraje jsou v roce 2022 vyšší, než byl předpoklad

06.09.2022 15:32

Vzestupnou tendenci mají příjmy Libereckého kraje za prvních osm měsíců letošního roku. Již za období leden až květen 2022 mohl Liberecký kraj disponovat vyššími daňovými příjmy, a to přesně 294,4 miliony koruny. Ty mohl kraj využít pro splátku úvěru na rekonstrukci krajských silnic z roku 2006. Aktuálně je inkaso sdílených daní za měsíce leden až srpen roku 2022 o 378 milionů korun vyšší, než kraj očekával. V porovnání se stejným obdobím roku 2021 je tato částka dokonce vyšší o 412 milionů.

„Díky vyšším daňovým příjmům jsme v červnu doplatili úvěr na rekonstrukce krajských silnic z roku 2006. Jedná se o součást přípravy rozpočtu kraje na zahájení investice výstavby nového pavilonu Centra urgentní medicíny Krajské nemocnice Liberec v roce 2023. Navýšený výběr daní očekáváme i v dalších měsících roku 2022. S rozhodnutím o jejich využití vyčkáme do doby, kdy bude jasné rozhodnutí vlády České republiky o státním obchodníkovi s energií a podpoře provozu veřejných institucí v roce 2023. Teprve následně budou jasné náklady na energie pro Liberecký kraj a našich 86 příspěvkových organizací, které bude muset kraj ze svého rozpočtu v roce 2023 financovat. V době energetické krize musíme mít pro příští rok vytvořenou dostatečnou rezervu. Obyvatelům kraje garantuji, že provoz veřejných služeb v nemocnicích, školách, domovech pro seniory a všech dalších institucích zůstane zachován, uvedl hejtman Martin Půta.

„Jsem rád, že Liberecký kraj dlouhodobě – a zejména v současné složité době – umí hospodařit vyrovnaně, rozumně a s opatrností dodržuje všechna pravidla péče řádného hospodáře. Objem skutečně dosažených příjmů za období leden až srpen 2022 byl vyšší než výdaje za totéž období. Nebylo proto potřeba snižovat zůstatek krátkodobých prostředků na bankovních účtech kraje,“ dodal Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login