Detail aktuality

Prohlášení hejtmana Martina Půty: ministři a premiéři České a Polské republiky by se měli vrátit k jednacímu stolu co nejdřív

05.10.2021 16:17

„Mezivládní jednání o česko-polské dohodě ohledně dolu Turów nakonec bohužel nedospěla k avizované shodě. Ztroskotala na jednom sporném bodě, na délce trvání bilaterální smlouvy, po kterou ji nebude možné ani jednou stranou vypovědět. Logický požadavek České republiky je, aby smlouva po celou dobu těžby zajistila dodržení všech technických podmínek, které jsou v ní obsaženy.

Finanční sankce nařízené Evropským soudním dvorem nevyřeší situaci na hranicích, nevznikne z nich ani filtrační stěna pro zadržování podzemní vody, ani protihlukový val či opatření proti poklesu terénu a prašnosti. Je třeba připomenout, že Evropský soudní dvůr neřeší žalobu České republiky požadující definitivní zastavení těžby, ale stížnost na způsob, jakým bylo rozšíření a prodloužení těžby v dole Turów povoleno.

Se znepokojením také sleduji, jak někteří lidé na české i polské straně, kteří vůbec jednání nebyli přítomni, ve spolupráci s některými médii, přilévají olej do ohně a vyjadřují se k tématu a dezinterpretují to, co se na jednání skutečně dělo.  

Pevně věřím, že jednání expertních skupin, ministrů životního prostředí a obou premiérů bude obnoveno v co nejkratší době. Pouze oboustranně naplňovaná dohoda, která bude přijatelná pro Česko i Polsko, dokáže situaci dlouhodobě vyřešit.“

 

 

Martin Půta,

hejtman Libereckého kraje

 

 

V reakci na nastalou situaci starostové dotčených měst a obcí z České republiky a z Polské republiky vyzývají ve společně natočeném video spotu vlády obou zemí a experty, aby se co nejdříve vrátili k jednacímu stolu.

K výzvě se připojili:

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Cezary Przybylski, maršálek Dolnoslezského vojvodství

Václav Židek, radní pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje

Artur Bieliński, starosta okresu Zhořelec

Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou

Wojciech Dobrołowicz, starosta Bogatynia

Michael Canov, senátor za Liberecký kraj a starosta Chrastavy

Rafał Gronicz, starosta města Zhořelec

Jiří Stodůlka, starosta Frýdlantu

Vladimír Stříbrný, starosta Heřmanic

Youtube video

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login