Detail aktuality

Rada kraje se seznámila s výstupy hodnotících komisí ve věci desetiletého tendru na dopravní obslužnost

02.11.2016 12:09

Rada kraje na svém zasedání 1. listopadu vzala na vědomí doporučení hodnotících komisí ke zrušení zadávacího řízení na desetiletou autobusovou zakázku. Současně navrhla, aby v celé věci mělo konečné slovo nové zastupitelstvo kraje a o zrušení tendru rozhodlo na svém prvním řádném zasedání.

V návaznosti na rozhodnutí předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, kterým bylo konstatováno, že zadávací dokumentace je v souladu se zákonem a že je nutné pokračovat v hodnocení všech nabídek, byla svolána jednání hodnotících komisí (obě 11. 10. 2016).

Hodnotící komise následně doporučily, aby zadávací řízení veřejné zakázky „Výběr dopravců pro uzavření smluv o veřejných službách v přepravě cestujících ve veřejné linkové osobní dopravě k zabezpečení stanoveného rozsahu dopravní obslužnosti Libereckého kraje pro období od roku 2014 do roku 2024“ bylo zrušeno. Při svém doporučení se opíraly o ustanovení paragrafu 84 odst. 2 písm. e) zákona o veřejných zakázkách, kdy smí zadavatel zrušit zadávací řízení pouze za současného splnění dvou podmínek a pokud se vyskytly důvody hodné zvláštního zřetele, pro které nelze na zadavateli požadovat, aby v zadávacím řízení pokračoval. Takových důvodů hodnotící komise konstatovaly celkem osm.

Dle názoru právního odboru krajského úřadu by zrušení této zakázky měla projednat nově zvolená rada kraje a následně zastupitelstvo. Pokud by o ní rozhodovala současná rada kraje, mohlo by být takové rozhodnutí v budoucnu zpochybňováno jako účelové a záměrně přijaté na poslední chvíli s tím, že nová rada a nové zastupitelstvo nemělo možnost se k tak závažnému rozhodnutí vyjádřit.

Současná rada kraje proto doporučení vzala včera na vědomí a navrhla, aby se k věci vyjádřilo nově zvolané Zastupitelstvo Libereckého kraje a o zrušení zakázky rozhodlo na svém prvním řádném zasedání.

Tato významná veřejná zakázka se administruje již od roku 2011, její odůvodnění a aktualizaci již zastupitelstvo schválilo.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login