Detail aktuality

Rada Libereckého kraje požaduje od státu kompenzace negativních dopadů na rozpočty krajů

18.11.2020 13:42

Krajská rada dnes vyjádřila svůj nesouhlas s negativními dopady na rozpočty krajů, které přinese, v případě schválení, vládní daňový balíček. Žádá v souladu s usnesením Asociace krajů ČR o jednorázovou kompenzaci pro kraje ve výši 300 korun na obyvatele za propad daňových příjmů za rok 2020 a jednání o úpravě rozpočtového určení daní (RUD) na další roky, kdy se daňové příjmy sníží.

Návrh na zrušení superhrubé mzdy a zavedení sazeb daně ve výši 15 % resp. 23 % přinesou zásadní a trvalý pokles daňových příjmů obcí i krajů. U obcí půjde podle našich propočtů až o 25 miliard korun, u krajů o 8,5 miliardy. To je nepřijatelné, znamenalo by to razantní omezení investic i rozsahu některých veřejných služeb. Vláda nemůže takto ohrozit stabilitu veřejných rozpočtů a je nutné urychleně jednat o řešení,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Mimořádné jednání rady kraje také podpořilo společnou Výzvu Svazu měst a obcí ČR, Sdružení místních samospráv ČR, Spolku pro obnovu venkova ČR za podpory Národní sítě Místních akčních skupin, primátora hl. m. Prahy a hejtmanů Libereckého kraje, Pardubického kraje a Olomouckého kraje adresovanou v této věci vládě ČR a Parlamentu ČR.

Požadavek na řešení očekávaného propadu příjmů krajů schválením jednorázové kompenzace za rok 2020 ve výši 300 korun vyjádřila svým usnesením z 13. listopadu 2020 Asociace krajů ČR a obrátila se na předsedu vlády s žádostí o tuto kompenzaci a další jednání. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login