Detail aktuality

Rekonstrukce silnice mezi Turnovem a hranicí Libereckého kraje začne na jaře příštího roku

22.11.2018 11:13

Liberecký kraj dnes uzavřel společně s dalšími zadavateli smlouvu se zhotovitelem stavby Silnice II/610 Turnov – hranice Libereckého kraje (vč. mostních objektů). Kraj se bude na celkové částce více jak 205 milionů korun za rekonstrukci podílet společně s Turnovem, Svijany, Přepeřemi, Příšovicemi a Ohrazenicemi. Na opravu silnice přispějí také evropské fondy. Zhotovitelem stavby bude společnost EUROVIA CS a STRABAG. Řidiči se dočkají nového povrchu nejpozději na konci roku 2020.

„Významná část finančních prostředků, které na rekonstrukci budou vynaloženy, bude financována Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, hovoříme o částce bezmála 146 milionů korun,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionální rozvoje, evropských projektů a územního plánování. Smluvní cena této části činí 172.417.596,08 korun bez DPH. Projektová žádost byla již schválena. Liberecký kraj tak může získat dotaci až ve výši 145.842.174,30 korun. O zbývající peníze se podělí příslušné obce. Některé z nich podají žádosti o podporu v rámci výzev Místních akčních skupin a Státního fondu dopravní infrastruktury.

„Chtěl bych poděkovat za spolupráci především starostům okolních obcí. Z jejich rozpočtu půjde do projektu významná částka. Jedná se o velmi důležitý úsek silnice a řidiči si jistě zaslouží cestovat až za hranice Libereckého kraje mnohem komfortněji,“ dodal hejtman Martin Půta.

Cílem projektu je rekonstrukce silnice II/610 v úseku od hranice se Středočeským krajem ke křižovatce se silnicí III/2797 v ulici Nádražní v Turnově. Opravou projde také navazující silnice III/2797 v Turnově a v obci Ohrazenice směrem k Pyrámu. Na místě se obnoví povrch a všechna čtyři ramena křižovatky. Stávající styková křižovatka silnic II/610 a II/279 ve Svijanech bude přebudována na křižovatku okružní. V rámci rekonstrukce křižovatky ulic Nádražní a Přepeřská v Turnově dojde ke změně dopravního uspořádání a systému přednosti v jízdě. Zvýší se zde také podjízdná výška viaduktu, aby zde mohla projet vozidla s návěsovou soupravou.

„Město Turnov a obce Přepeře, Ohrazenice, Svijany a Příšovice budou hradit například úpravy chodníků a nástupišť autobusových zastávek, vybudování parkovacích zálivů či úpravu veřejného osvětlení na svém území,“ dodal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Stavební práce budou zahájeny na jaře příštího roku. Firmy EUROVIA CS a STRABAG musí rekonstrukci dokončit nejpozději do 420 dnů od převzetí stavby. Po novém povrchu by tak měli řidiči jezdit na konci roku 2020.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Jedná se o revitalizaci silnice II/286 v ulici Žižkova v Jilemnici, výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/270 Doksy – Dubá, silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje a silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace.

„Tyto akce se již ucházejí o podporu, žádosti o dotaci byly předloženy,“ doplnila Radka Loučková Kotasová.

Dalšími plánovanými projekty se žádostí o dotaci z IROP jsou silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace, silnice II/292 Benešov u Semil – křižovatka s I/14, silnice II/592 Kryštofovo údolí-Křižany a silnice III/2784 Světlá pod Ještědem – Horní Hanychov.

 

Rozpis celkové ceny rekonstrukce silnice Turnov – hranice kraje podle částí připadajících na jednotlivé objednatele vč. DPH:

  • Liberecký kraj: 172.417.596,08 Kč
  • Město Turnov: 18.038.571,71 Kč
  • Obec Přepeře: 1.202.893,20 Kč
  • Obec Příšovice: 1.012.664,65 Kč
  • Obec Svijany: 275.452,14 Kč
  • Obec Ohrazenice: 12.139.231,23 Kč

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login