Detail aktuality

Rekonstrukce silnice z Podbozkova do Cimbálu by měla začít letos, projekt získal podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury

15.05.2019 12:28

Na rekonstrukci krajské silnice II. třídy z Podbozkova do Cimbálu, která by podle odhadů měla vyjít na více než 167 milionů, se bude podílet i stát. Ze Státního fondu dopravní infrastruktury půjde na opravu dva kilometry dlouhého úseku zhruba 117 milionů korun. Z rozpočtu kraje by na rekonstrukci silnice měla jít maximální částka 58,12 milionu. Tu musí ještě odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

Silnice v úseku Podbozkov–Cimbál je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Zároveň tvoří alternativní trasu k silnici ze Semil do Železného Brodu. V rámci rekonstrukce se rozšíří vozovka, vykácí stromy a odvodní komunikace výstavbou dalších propustků.

Vzhledem k tomu, že stavební práce budou probíhat v obtížném terénu (silnice vede do strmého svahu), jsou náklady na rekonstrukci odhadovány na 167,151 milionu korun. „Požádali jsme o dotaci ze státního rozpočtu. Opravit tento úsek pouze za krajské peníze nemůžeme, neboť nemáme dostatek finančních prostředků. Pro rozpočet kraje by to bylo značné zatížení,“ vysvětlil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Projektovou dokumentaci jsme opakovaně prověřovali. Projekt byl několikrát kontrolován, provedly se expertízy i doplňující geologický průzkum. Považuji princip soutěže Vyprojektuj a postav za jednu z možností jak snížit skutečné náklady na stavbu samotnou. Kraje podobný typ soutěžení běžně nepoužívají. Chceme to proto vyzkoušet a věřím, že se potom tento způsob stane vzorem pro ostatní kraje,“ dodal hejtman Martin Půta. 

Ministerstvo dopravy posoudilo žádost Libereckého kraje a rozhodlo o přidělení dotace do výše 117,005 milionu korun. Podíl Libereckého kraje bude činit maximálně 58,12 milionu. Rada Libereckého kraje na svém včerejším zasedání odsouhlasila závazek na rok 2020. Výši závazku bude projednávat zastupitelstvo kraje na konci května.

Podmínkou Státního fondu dopravní infrastruktury je vypsání výběrového řízení podle tzv. Žluté knihy FIDIC („FIDIC the Yellow Book“) formou „Vyprojektuj a postav“. Jedná se o pilotní projekt rekonstrukcí krajské silniční sítě v rámci celé republiky. „Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků. Proto jsou také náklady na rekonstrukci úseku Podbozkov–Cimbál zatím pouze odhadované,“ dodal Jan Sviták.

Rekonstrukce úseku zvýší bezpečnost silničního provozu a zmírní opotřebení komunikace a náročnost údržby. Součástí opravy bude i rozšíření silnice, podchycení okolních svahů pomocí zárubních zdí či opatření k omezení vlivu stavby na životní prostředí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login