Detail aktuality

Řidiči ve Stráži pod Ralskem projedou do města přes novou okružní křižovatku

28.11.2018 12:55

Dnes byla slavnostně otevřena nová okružní křižovatka na silnici II/278 ve Stráži pod Ralskem. Stavba, která měla dva investory – Liberecký kraj a Město Stráž pod Ralskem – začala v červnu letošního roku a stála více jak 28,3 milionu korun. Částku 10,5 milionu korun zaplatilo město. Kraj investoval ze svého rozpočtu přes dva miliony korun a využije též dotací z evropských fondů do plánované výše 15,7 milionu.

„Při své dubnové návštěvě Stráže pod Ralskem jsem si prohlédl nově opravenou silnici vedoucí z Hamru na Jezeře. Po diskuzi s panem starostou Hlinčíkem zazněl nápad, že by bylo dobré při vjezdu do města vybudovat na té poměrně široké silnici okružní křižovatku, která by zpomalila dopravu a zjednodušila příjezd do centra. Jsem rád, že se podařilo stavbu dokončit v tak krátkém čase. Chci touto cestou poděkovat městu, které zaplatilo projektovou dokumentaci a podílelo se nemalou finanční částkou ze svého rozpočtu na zhotovení stavby,“ uvedl hejtman Martin Půta. 

„Chtěl bych poděkovat kraji nejen za podporu výstavby okružní křižovatky, ale i za rekonstrukci silnice vedoucí z Hamru na Jezeře. Na ni totiž stavba, která je jednou z největších investičních akcí našeho města, plynule navázala,“ dodal starosta Stráže pod Ralskem Zdeněk Hlinčík.

Hlavním cílem projektu byla přestavba průsečné křižovatky a místní komunikace na hranici zastavěného území města na malou okružní křižovatku. Součástí stavby bylo nasvětlení komunikace, výstavba místa pro přecházení, rekonstrukce mostu a vybudování smíšené stezky pro pěší a cyklisty. Zároveň došlo k výměně veřejného osvětlení podél místní komunikace. Liberecký kraj hradil výstavbu okružní křižovatky a rekonstrukci navazujících ramen silnice II/278 a silnice III/27241 směrem na Dubnici. „Město Stráž pod Ralskem zaplatilo rekonstrukci mostu přes řeku Ploučnici, opravu místní komunikace a výstavbu smíšené stezky,“ vysvětlil Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.  

„Finanční částka, kterou vynaložil na projekt Liberecký kraj, je spolufinancována Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj v rámci Integrovaného regionálního operačního programu. Celková výše dotace by měla dosáhnout 15,7 milionu korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka Rady Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.   

V letošním roce se jedná o třetí dokončený silniční projekt, který spolufinancovala Evropská unie. Mezi dokončené projekty patří vybudování okružní křižovatky v Semilech v ulici Brodská a Bořkovská, v září byla dokončena rekonstrukce ulice Československých legií v Jilemnici, v současné době pokračuje druhá etapa oprava silnice II/270 v Jablonném v Podještědí.

Liberecký kraj plánuje v příštím roce zahájit rekonstrukce dalších silnic, které rovněž podpoří peníze z Integrovaného regionálního operačního programu. Jedná se o revitalizaci silnice II/286 v ulici Žižkova v Jilemnici, výstavbu severozápadního obchvatu města Zákupy, rekonstrukci silnice II/270 Doksy–Dubá, silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov, silnice II/268 Mimoň – hranice Libereckého kraje a silnice III/2907 v Oldřichově včetně humanizace.

Informace o stavbě okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem:

Zahájení stavby – červen 2018

Projektovou dokumentaci hradilo Město Stráž pod Ralskem

Zhotovitel stavby: společnost SaM silnice a mosty a.s.

Celková cena: 28,3 milionu korun

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login