Detail aktuality

ROP Severovýchod vedou hejtmani tří krajů

24.01.2013 10:48

Lubomír Franc, Martin Netolický a Martin Půta, hejtmani Královéhradeckého, Pardubického a Libereckého kraje, stojí od 7. prosince v čele Regionální rady NUTS II Severovýchod. Libereckého hejtmana Půtu zvolil nově ustavený Výbor Regionální rady předsedou Regionální rady, hejtmany Netolického s Francem pak místopředsedy.

Po bezmála dvou měsících od skončení mandátu předchozího Výboru i předsednictva Regionální rady se opět podepisují smlouvy o čerpání dotace, dodatky smluv a změny v projektech, rozhoduje se o odpuštění penále a odvodů dotace. Čtyřiadvacetičlenný Výbor Regionální rady tvořený po osmi zástupcích tří krajů byl nově ustaven 7. prosince v sále zastupitelstva Královéhradeckého kraje. „Předpokládá se, že funkci předsedy Regionální rady bude Martin Půta vykonávat 16 měsíců. Výbor poté projedná, zda zvolí předsednictvo nové s tím, že by se stal předsedou stávající první místopředseda, tedy Lubomír Franc,“ vysvětlil záměr hejtmanů vystřídat se na předsednickém postu Zdeněk Vašák. Toho mimo jiné Výbor pověřil vedením Úřadu Regionální rady, a to až do jmenování nového ředitele. Termín však zatím nebyl stanoven.

Služebně nejstarším matadorem Výboru Regionální rady, který od roku 2007 zasedl ve všech třech Výborech, je první náměstek pardubického hejtmana Roman Línek. Zkušenosti z předchozího Výboru má vedle něj i dalších pět členů – pardubický hejtman Martin Netolický spolu s tamějším zastupitelem Jaroslavem Moučkou a z Královéhradecké části Výboru hejtman Lubomír Franc s radními Janou Třešňákovou a Josefem Táborským. Liberecký kraj zastupuje osm nových členů v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Ve Výboru zasedlo celkem pět žen, pardubická primátorka Štěpánka Fraňková a zmiňovaná radní Jana Třešňáková z Královéhradeckého kraje. Náměstkyně hejtmana Hana Majerová a Zuzana Kocumová spolu s radní Ivanou Hujerovou reprezentují Liberecký kraj.

Pozice stávajícího Výboru je oproti předchozím dvěma odlišná. Finanční prostředky z ROP Severovýchod byly prakticky ve všech oblastech rozděleny a v příštím roce se žádné výzvy na předkládání projektů neplánují. Stávající Výbor tak bude spíš než schvalovat projekty dohlížet nad plněním pravidel spojených s čerpáním unijních dotací. Čekají ho však zásadní rozhodnutí spojené například s obnovením certifikace unijních prostředků pro ROP Severovýchod a řada dalších.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login