Detail aktuality

Rozhovor: Po deseti letech na větším hřišti

21.01.2013 10:07

10 let je docela dlouhá doba na to, aby člověk prošel proměnou, i kdyby nedělal starostu. V takovéhle funkci mlýnské kameny tlačí ze všech stran. Pozorujete na sobě jejich působení?

Člověk přijde na to, že na prosazování určitých názorů je třeba používat metody a taktiku. Je třeba si dopředu uvědomit, že všechny věci prosadit nelze. Také je potřeba hledat lidi, které člověk přesvědčí o tom, že by se některé věci měly dělat jinak. Vytvořit skupinu, která je schopná ten názor prosazovat a obhajovat. U některých věcí si člověk musí připustit, že je není schopen změnit, protože tak prostě jsou, a soustředit se na to, čím pohnout jde.

Když si projdeme fotografie a materiály ze zastupitelstva z roku 2002 a srovnáme je se současností, tak si uvědomíme, že jste vstupoval do funkce starosty politikou zcela nepolíbený. Máte pocit, že těch 10 let změnilo vaše postoje a vystupování?

Vystupování asi ano, postoje si nemyslím. Postoje, se kterými jsem do politiky šel, na těch si stojím i dál. Člověk se naučí mluvit a přemýšlet o tom, co řekne, a někdy trochu ubrat plyn. Zkušenosti se stále získávají. 10 let vedení zastupitelstva je docela velká škola. Ustát případné tlaky a nesklouznout někam, kde by člověk být nechtěl. A zároveň aby to nebylo tak, že když něco řekne starosta, tak to vždycky platí jen proto, že je to starosta.

Určitě to pro vás byla velká změna, jít řídit město, protože do roku 2002 jste pracoval „jen“ ve Vulkanu. Bude to teď také skok, nebo jen krůček, z komunální úrovně politiky na krajskou?

Bude to podobná změna jako před 10 lety. Jdu na jiné a větší hřiště, kde se pohybuje větší počet hráčů a je potřeba se na řešení problémů dívat z trochu jiné perspektivy než doteď. Tady po deseti letech a po trojích vyhraných volbách člověk získal něco, co se asi dá nazvat autoritou. Když člověk vystoupí s nějakým názorem, tak velká část lidí o něm přemýšlí jako o názoru, který je potřeba brát vážně. Kdežto když vstoupíte do funkce poprvé, tak si lidi řeknou, že jste tady týden i s cestou a chcete vyprávět něco o tom, jak by to mělo fungovat.

Ti, kteří viděli přímý přenos z prvního krajského zastupitelstva, si možná říkají, že jste ho zvládl řídit s glancem. Jaké to bylo, řídit krajské zastupitelstvo?

Strašně mě to bavilo. V Hrádku se za 10 let politická kultura posunula dopředu. Nepřihlíží se k tomu, kdo přichází s návrhem a opravdu se o věcech diskutuje. Na kraji to je tak trochu jako v Hrádku před 10 lety. Příliš záleží na tom, kdo názor přednese. Hned se objeví několik lidí, kteří to komentují, a snaží se to vyvracet. Bavilo mě to a upozorňoval jsem kolegy krajské zastupitele, že osmihodinové jednání mě nijak neohrozí a že jsem klidně připravený jednat až do rána.

Myslíte si, že když se za 10 let v Hrádku změnila politická kultura, že by mohlo dojít ke změně i na krajské úrovni?

Doufám, že se bude časem kultivovat. Je potřeba říct, že volby v Libereckém kraji dopadly úplně jinak, než v celém zbytku země. A že ty dvě strany, které jsou ve všech ostatních krajích reálně u moci, to znamená sociální demokraté a komunisté, tak v našem kraji jsou v opozici a musí to být pro ně vnitřně značně složité, protože řada z nich se už viděla v pozicích a řada z nich měla domluveno, kdo bude mít který resort. Musí být teď těžké si zvyknout na to, že nemají žádný resort a budou 4 roky v opozici.

Já jsem v opozici také nějakou dobu seděl, a tak k tomu chci přistupovat i tak, že jejich pozici vnímám a chápu a vím, že některá jejich prohlášení jsou součástí opoziční rétoriky. Že je legrační, když věci, které nedokázali za 4 roky zařídit jako radní, tak teď chtějí, aby se najednou vyřešily na prvním zastupitelstvu. A díky přímému přenosu ze zastupitelstva je docela jednoduché si porovnat, jak kdo mluvil před půl rokem a jak kdo mluví teď.

Často to vypadá tak, že i rozumné návrhy se smetou jen proto, že je řekne ten z druhého tábora. To se děje snad na všech úrovních politiky. Myslíte si, že je možná změna?

Z mého pohledu se řada reálných věcí dva a půl roku po změně podařila. Rozpočtové určení daní a posílení financování obcí a měst je určitě velký úspěch, který povede k tomu, že se peníze budou utrácet na té nejnižší úrovni, kde si obyvatelé měst a obcí mohou snadněji zkontrolovat, jak se s nimi hospodaří. Za dobrý krok považuji nový zákon o zadávání veřejných zakázek. Když teď vidím vystupování pana ministra Kuby, který říká, jak to strašně zkomplikovalo zadávání a jak je to strašně problematické, tak si říkám ano, je to dobře, že ten zákon máme, protože to zkomplikovalo především posílání zakázek předem domluveným firmám. To že bude vláda, která bude dělat úspory, nepopulární, je jasné. Bohužel těžko bude vypadat důvěryhodně vláda, která se nedokáže dostatečně razantně zbavit lidí ze svého okolí, ale i svých členů, kteří mají nějaký skandál. Když se mají utahovat opasky, tak první, kdo si je musí utahovat, je premiér a jeho strana. Pak hned koaliční partneři a jejich strany, a to se ne ve všech případech děje. Asi každá další vláda bude muset v systému hledat nějaké úspory. Ruku v ruce musejí jít dvě věci: musí se přestat krást a lidé, kteří něco dělají a pracují, by na tom měli být lépe než lidi, kteří nepracují a naučili se žít ze sociálního systému.

Bezprostředně poté, co proběhly krajské volby, se začaly šířit všelijaké „zaručené“ informace o vás osobně i o sdružení starostů. Jak se vám daří takové věci ustát?

Příjemné to určitě není. Jeden můj známý poslanec mi po volbách napsal „vítej ve velké politice“. Tyto kauzy se konstruují proto, že na člověka nic jiného protivníci nemají. Pro mě je to docela dobrý signál. Zvykl jsem si za těch 10 let ve funkci starosty chodit spát s čistým svědomím a chci to dělat i v budoucnosti. Pokud jediné skandály, které na mě budou političtí soupeři vytvářet, budou podobné „jaderné elektrárně v Turowě“, což je čistý technický i logický nesmysl, tak je to docela dobrá zpráva.

Když jste zmínil to dobré spaní, tak určitě za těch 10 let ubylo času na koníčky. Pamatuji si vás třeba jako člena volejbalového klubu.

Platným členem už opravdu nejsem. Chodím v létě občas na Kristýnu na plážový volejbal. Dneska ráno jsem si plánoval, že když bude pěkné počasí, tak budu jezdit do Liberce do práce na kole. To občas v týdnu zkusím zvládnout, protože člověk bez pohybu, při kterém si může vyčistit hlavu, se pak může v takovéto pozici klidně zbláznit.

Sám jste několikrát říkal, že starosta sám o sobě nedokáže nic, potřebuje kolem sebe spoustu lidí, kteří pracují pro město také. Za těch deset let jste poznal hodně lidí. Neobjevili se teď nějací noví známí, kteří se najednou hlásí, když jste hejtmanem?

Objevila se spousta známých lidí, se kterými jsem se viděl naposledy před 5 lety. Za těch 10 let jsem se naučil odfiltrovávat lidi, kteří chtějí spolupracovat opravdu oboustranně od lidí, kteří chtějí spolupracovat tak, aby z toho něco měli. Jsme domluvení, že kraj se začne chovat racionálně a přiškrtí všechny možné finanční toky z krajského rozpočtu do věcí, které se kraje netýkají. Je to podobné, jako to bylo před 10 lety v Hrádku. Chci na začátku nastavit jasná pravidla, která mě samotnému znemožní, i kdybych stokrát chtěl, posílat peníze svým kamarádům a známým. Proto je teď do konce března taková „karanténa“ na granty, aby nikdo z nových radních neměl tendenci někomu něco slibovat.

Takže představa, že hejtman je z Hrádku a Hrádek z toho bude profitovat je mylná.

To bych řekl, že je velký omyl. Já jsem samozřejmě Hrádku připraven pomáhat tak, jak budu umět, ale rozhodně taková pomoc neznamená posílání peněz do rozpočtu Hrádku. Je potřeba na rovinu říct, že v kraji jsou oblasti, kterým se daří výrazně hůř než Hrádku. Z pohledu nezaměstnanosti, z pohledu dopravní obslužnosti, z pohledu stavu silnic a komunikací. My se budeme nejdřív věnovat oblastem, které jsou na tom špatně a teprve potom těm, kterým se relativně daří.

Možná, že někteří obyvatelé města mají trochu obavy, protože vás spojují s autoritou, s nadhledem. Zkuste tedy s novým rokem na závěr našeho rozhovoru poslat vzkaz obyvatelům města.

Každý člověk je nahraditelný, stačí si vzpomenout. Ve svém okolí podobné případy znáte a vidíte. Takže město bude určitě fungovat dál a myslím, že se dá zopakovat myšlenka, že město rozhodně nestojí na jednom člověku. Věřím, že ta atmosféra, která v zastupitelstvu je, bude trvat. Nový pan starosta má moji důvěru a já jsem připraven, pokud o to bude zájem, spolupracovat. Myslím si, že Hrádek, jehož poloha byla ještě nedávno velkou nevýhodou, je dnes ve velké výhodě. Věřím, že se podaří přivést do Hrádku nové investory, vytvořit nová pracovní místa. To, s čím jsem spokojený, je, že v Hrádku je spousta lidí, kteří se věnují ve svém volném čase různým aktivitám, že tu funguje řada malých firem a malých podnikatelů. A ti všichni vědí, že to jak se jim daří nebo nedaří, je podmíněné především tím, jak tvrdě pracují, nebo jak tvrdě usilují o to, aby se vyplnilo jejich přání. Velká část lidí si dobře uvědomuje, že město dokáže v těchto věcech pomáhat, ale zařídit to tak úplně neumí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login