Detail aktuality

S rušením poboček finančních úřadů v menších městech kraj nesouhlasí

18.09.2019 11:41

Se záměrem Finanční správy ČR rušit pobočky finančního úřadu v několika menších městech regionu nesouhlasí Liberecký kraj. Jeho obyvatelům by omezení počtu územních pracovišť způsobilo komplikace; krajští radní proto odsouhlasili návrh nesouhlasného usnesení.

 „Myslím si, že redukce regionálních pracovišť Finanční správy přinese pouze snížení dostupnosti a kvality služeb občanům, což považuji zejména v hospodářsky slabých oblastech Tanvaldska, Frýdlantska a Novoborska za velmi těžko akceptovatelné. Ty by podle mého názoru měly být naopak objektem zvýšené podpory ze strany státu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Finanční správa plánuje od roku 2020 takzvanou optimalizaci řízení územních pracovišť. V Libereckém kraji se má týkat právě poboček finančního úřadu v Novém Boru, Frýdlantu a Tanvaldu. Zůstat zde nadále mají pouze dva úředníci, a to pouze dva dny v týdnu.

„Namísto personálních škrtů by bylo vhodné věnovat se spíše komplexní digitalizaci státní správy, která by umožnila vše vyřídit z pohodlí domova. Pokud by bylo vše plně digitalizované, sídlo krajského finančního úřadu by místo Liberce mohlo být klidně ve Frýdlantu. Tam působí úřad ve vlastní budově, zatímco v Liberci si kanceláře dlouhodobě pronajímá — a to ještě na dohled od opuštěné budovy bývalého Skloexportu, který patří státu a je prázdný,“ prohlásil hejtman.

Všechny tři regiony, kterých se toto omezení služeb týká, jsou ve Strategii regionálního rozvoje České republiky označeny jako hospodářsky slabé regiony, kterým je potřeba pomáhat v rámci dotací z Evropské unie a státního rozpočtu. „Omezování provozu finančních úřadů je však jeden z dalších kroků, jejichž výsledkem jsou vylidněné pohraniční regiony s nejvyšším počtem exekucí, nejvyšší nezaměstnaností a spoustou dalších negativních trendů,“ uzavřel hejtman.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login