Detail aktuality

Sobota 4. května: Všechny cesty vedou do Rovenska pod Troskami aneb Antimony ´70

29.04.2013 15:59

  

V městečku Rovensko  pod Troskami se v sobotu 4. května uskuteční mimořádná akce, která bude letos jednou z největších svého druhu v České republice: ANTIMONY 70 - městské oslavy 70. výročí památných událostí z roku 1943, spojených s paravýsadkem Antimony a hrdinstvím tehdejších obyvatel města. Záštitu nad akcí převzal Senát České republiky, předseda Milan Štěch, hejtman Libereckého kraje Martin Půta, Armáda České republiky a město Rovensko pod Troskami. Přijede řada významných hostů, na místě bude ministr obrany ČR Vlastimil Picek, liberecký hejtman Martin Půta,  náměstkyně hejtmana LK Hana Maierová,  se nátor Jaromír Jermáč, poslanec Václav Horáček, do Rovenska se chystají senátoři, poslanci parlamentu a další osobnosti veřejného života. Budou zde také rodinní příslušníci - potomci přímých aktérů událostí v roce 1943.

 V sobotu 4. května se dá také očekávat příjezd lidí, kteří se zajímají o současnou i historickou vojenskou techniku i těch, kterým není lhostejná naše historie. Akce je vhodná pro celé rodiny, pro děti budou atraktivní ukázky vojenské techniky, kterou si budou moci vyzkoušet, nebo seskok parašutistů z vrtulníku a poté prohlídka i samotného vrtulníku a výzbroje brigády rychlého nasazení. A pořadatelé mají připraveno ještě jedno eso v rukávu, které si zatím nechávají pro sebe…

Všem, kteří se do Rovenska pod Troskami 4. května chystají, poslouží k základní orientaci přehledná mapka (viz níže). Z ní zjistíte hlavní centra jednotlivých aktivit i umístění odstavných parkovišť a informačních stanovišť. Kdo se nebude chtít do městečka vydat autem, může využít četné vlakové spoje, které ho dovezou přímo do centra dění. Z Turnova vhodný spoj vyjíždí v 8.42 a v 9.34 hodin, z Jičína v 7.33 a v 9.33 hodin. Pamatováno je samozřejmě i na občerstvení.

V rámci akce se v 13.00 hodin uskuteční pietní akt na náměstí, při němž bude odhalena pamětní deska starostovi Kouřilovi, který svým hrdinstvím a odvahou přispěl v pohnutých událostech ledna 1943 k záchraně občanů. Město Rovensko pod Troskami věnuje pamětní desky této stále ještě nedoceněné osobnosti. Deska bude z kamene s bronzovým plastickým písmem a plaketou s reliéfní podobiznou – oboje ve starobronzovém provedení. Náklady na její pořízení jsou 40 tisíc Kč, na účtu se již začínají objevovat první částky od firem i od jednotlivců. Občané nosí peníze i do pokladničky na městském úřadě. Chcete-li také přispět, číslo účtu je 3169774339/0800.

V prodeji je též omezené množství vstupenek na koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers, který celodenní akci v podvečer uzavře. (Kontakt pro předprodej vstupenek – tel. 606 882 057, e-mail: uctarna@rovensko.cz.)

 

ŘÁDKY Z HISTORIE


Paraskupina ANTIMONY odletěla z Anglie v sobotu 24. října 1942 a ten den krátce po 23. hodině byli parašutisté vysazeni nedaleko Kopidlna. Skupinu tvořili: nadporučík František Závorka, četař Stanislav Srazil a svobodník Lubomír Jasínek. Úkolem skupiny bylo kontaktovat odbojové organizace v Čechách, předat jim vysílačky a obnovit přerušené spojení s Londýnem. Paravýsadek nebyl moc úspěšný, po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byla situace v Čechách velmi složitá, většina odbojových skupin byla pozatýkána, lidé se báli represe a násilí.
Dva příslušníci výsadku byli gestapem vypátráni v Rovensku, kde se skrývali v domku plavčíka Lukeše na plovárně za městem. Pod pohrůžkou, že obyvatele Rovenska postihne osud Lidic a Ležáků (vypálena měla být i Veselá), se brzy ráno 16. ledna 1943 František Závorka a Lubomír Jasínek vzdali, předtím ale rozkousli ampuli s jedem a zemřeli. Ve stejný den byl v Horní Kalné zatčen i třetí parašutista Stanislav Srazil. Paraskupina Antimony měla především navázat zpřetrhané spojení mezi domácím odbojem a exilovou vládou v Londýně. Gestapo se však dostalo kromě výsadkářů i na stopu poslednímu představiteli  odboje, kterému se v té době dařilo unikat, Vladimíru Krajinovi. Ten velmi často využíval úkrytu u řídícího učitele Karla Hlaváčka ve Veselé u Rovenska. Zatýkání mezi odbojáři na Novopacku a nelidsky kruté výslechy dovedly gestapo až k němu a také ke členům paravýsadku Antimony. Hlaváčka gestapáci odvlekli do Jičína, kde mu vyhrožovali, že Rovensko čeká osud Lidic. Ten nakonec pod nátlakem uzavřel s německou tajnou policií písemnou dohodu. Pomůže k dopadení výsadkářů výměnou za životy obyvatel Rovenska pod Troskami.
Němci obklíčili domek plavčíka Lukeše na rovenské plovárně v noci na sobotu 16. ledna 1943. K parašutistům vyslali parlamentáře - starostu Kouřila a učitele Hlaváčka. Oba parašutisté se nejdříve chtěli prostřílet na svobodu a až na naléhání, že když se nevzdají, hrozí městu vyvraždění, se dobrovolně gestapu vzdali. Před tím ale rozkousli ampuli s jedem.

S tím se Němci nechtěli smířit, proto zorganizovali rychlý převoz parašutistů na náměstí, do ordinace zdejšího lékaře Kruse, po kterém chtěli, aby jim pomohl. To již ale nebylo možné, oba parašutisté zde zemřeli. S tím se však okupanti nesmířili a nařídili starostovi Kouřilovi vypracovat seznam šedesáti významných osobností Rovenska, které budou popraveny. Starosta to však odmítl s tím, že veškerou odpovědnost nese on sám, ať tedy popraví jen jeho… Z dodnes nevysvětlených souvislostí nakonec bylo Rovensko pod Troskami ušetřeno. Nacisté odtáhli.

Život v Rovensku pod Troskami šel po oné smutné noci, poznamenané smrtí výsadkářů Závorky a Jasínka, dál. O pár měsíců později zasáhla obyvatele smutná zpráva: 30. dubna 1943 v ranních hodinách zemřel ve věku šedesáti let starosta města Josef Kouřil v důsledku srdeční slabosti, jež měla počátek v rozrušení v oněch lednových chvílích, v kterých se rozhodovalo o životech občanů jeho města, které tak miloval a jimž ve třech volebních obdobích jako starosta sloužil…

 

ANTIMONY 70 – PROGRAM

 

4. května 2013, Rovensko pod Troskami

Městská slavnost pod záštitou Senátu PČR a jeho předsedy Milana Štěcha, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty, Armády ČR a Československé obce legionářské na počest 70. výročí lednových událostí roku 1943 v Rovensku pod Troskami, poznamenaných hrdinnou smrtí parašutistů z výsadku Antimony.

Program oslav:

 

NÁMĚSTÍ A BUDOVA RADNICE

* 9.00 Prezentace současné techniky Armády ČR (do 13.00 hod.)

* 10.00 Přednáška plk. PhDr. Eduarda Stehlíka, historika Vojenského historického ústavu v Praze, na téma paravýsadků II. světové války (sál radnice).

* 11.45 Cvičný seskok parašutistů ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu 4. brigády rychlého nasazení Chrudim - do prostor fotbalového hřiště (vrtulník přiletí již po 11. hodině)

* 13.00 Pietní akt k uctění památky parašutistů, a odhalení pamětní desky starostovi Josefu Kouřilovi za účasti významných představitelů státu a kraje, čestných jednotek AČR a zástupců jednotek klubů vojenské historie.

 

Po celý den bude otevřeno městské muzeum s výstavou výtvarných prací z projektu ,,Antimony očima dětí“, které vytvořily děti ze Základní školy Rovensko pod Troskami. V obřadní síň bude ve smyčce promítán film Vojty Filčeva „Antimony“. 

 

AREÁL ROVENSKÉ PLOVÁRNY

Historická vojenská technika bude na plovárně k vidění již od 9.00 bez komentovaných ukázek výcviku.

* 14.00 Zahájení ukázek dobového výcviku s předvedením historické vojenské techniky v režii KVH Roty Nazdar. Setkání s kluby vojenské historie z celé ČR. Prostory plovárny budou proměněny v táborové ležení s „běžným“ životem vojáků. Program bude ukončen v podvečerních hodinách.

 

* 19.00 SÁL RADNICE: Ondřej Havelka a jeho Melody Makers (házejí) dávají perly swingu

 

Na plovárně i na náměstí občerstvení zajištěno! Program ještě bude doplněn, některé věci, jako je například turistický vláček, který bude křižovat město, jsou ještě v jednání. Centrum města bude po dobu oslav neprůjezdné, k dispozici bude plánek odstavných parkovišť. Odpoledne bude připraven také program na fotbalovém hřišti.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kontakt na zástupce pořadatele, město Rovensko pod Troskami, radní Kateřina Matysová,

tel. 603 372 147, katerinka.net@seznam.cz

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login