Detail aktuality

Starostové Jilemnicka se zajímali zejména o možnosti rekonstrukce silnic, úpravu jízdních řádů a dotační fondy

17.01.2013 15:33

 

Silnice, dopravní obslužnost, jízdní řády, předání krajských silnic do vlastnictví obcí a měst, rekonstrukce, fondy – to byla nejčastější témata na setkání starostů Mikroregionu Jilemnicko s členy Rady Libereckého kraje – hejtmanem M. Půtou, jeho náměstkyní Z. Kocumovou, náměstkem J. Jadrným a hlavně radním pro dopravu a zároveň starostou Lomnice n. P. Vladimírem Mastníkem.

„Víme, že silniční síť na Semilsku je značně zanedbaná, budeme však řešit problémy systematicky, podle stanovených kritérii,  ovšem s přihlédnutím na potřeby zlikvidovat následky povodní z roku 2010, zejména na Frýdlantsku,“ řekl mimo jiné Vladimír Mastník s tím, že pokud se týká dopravní obslužnosti, nastoupila do čela krajské organizace Korid LK zkušená odbornice Stanislava Jakešová a na úpravě jízdních řádu se bude pracovat již v prvním pololetí letošního roku.

Starosta Čisté u Horek Ladislav Jiřička upozornil v této souvislosti na problém dojíždění dětí do školy a seniorů do jilemnické nemocnice.

„Tam se ještě dostanou, ale zpět musejí vystoupit v Horkách a tam dlouho čekat. Žáci, kteří dojíždějí do Vysokého n. J., se v pátek odpoledne domů ani nedostanou, nebo musejí půldruhé hodiny čekat v Horkách nebo v Jilemnici. Když se vydají na pětikilometrovou túru pěšky, je to po státní silnici pro ně hodně nebezpečné,“ zdůraznil. Obdobně složitá situace je i ve Studenci, kam dojíždějí žáci z 11 okolních obcí.

Podle hejtmana i radního pro dopravu se jízdní řády budou řešit, ale musejí se tvořit i z hlediska dopadu na lidi, zejména právě děti a starší spoluobčany.

Hovořilo se i o novém systému odpadového hospodářství, o podpoře dobrovolných hasičů, o rozdělování dotací z krajských fondů i o realizaci projektů z ROP Severovýchod a dalších oblastech působení samosprávy LK.

Hejtman v závěru předal starostům Koaliční smlouvu s tím, aby vyjádřili své požadavky a návrhy tak, aby je mohli zapracovat do prohlášení Rady LK, které by mělo být předloženo radě a zastupitelstvu v březnu.

S výsledky setkání s prvním mikroregionem jsem velmi spojen, dokázali jsme hovořit o věcech složitých věcně a v přátelském duchu,“ řekl hejtman.

Předseda Mikroregionu Jilemnicko, starosta Jilemnice a staronový člen Zastupitelstva LK Vladimír Richter poděkoval za užitečnou návštěvu, za vstřícnost a kvalifikované odpovědi.

„Zároveň však budu pečlivě sledovat, zda příslib předávání méně významných komunikací z vlastnictví kraje na  obce a města se  bude plnit,“ poznamenal a pozval všechny na XIII. Zimní sraz turistů, který se bude v Jilemnici konat od 7. do 10. února.

 Podle hejtmana jednání s dalšími mikroregiony působícími na území Libereckého kraje budou pokračovat.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login