Detail aktuality

Stavbou roku Libereckého kraje 2014 se stala Revitalizace městských lázní na galerijní objekt

19.09.2014 11:30

Stavba roku Libereckého kraje rok 2014 má svého vítěze. Vyhlášení jubilejního desátého ročníku se uskutečnilo ve čtvrtek 18. září v prostorách Oblastní galerie Lázně v Liberci. Ceny předávali hejtman Libereckého kraje Martin Půta a členky rady kraje Ivana Hujerová
a Alena Losová. Slavnostní události se také zúčastnili náměstkyně hejtmana Hana Maierová a člen rady kraje Vladimír Mastník.

Ocenění Stavba roku Libereckého kraje 2014 – Cena doc. Ing. arch. Hubáčka dr. h. c. získala Revitalizace městských lázní na galerijní objekt, kterou přihlásilo Statutární město Liberec. Stavba byla realizována v letech 2011 – 2013, generálním projektantem byla liberecká projekční kancelář SIAL.

V letošním roce byly stavby rozděleny do tří kategorií, z nichž následně vzešla vítězná. Vítězi se stali:

Stavba roku LK 2014 - Cena doc. Ing. arch. Hubáčka dr. h. c. - kategorie bytových staveb a staveb občanské vybavenosti - IQ LANDIA Liberec, přihlašovatel Projektová kancelář AGP – PJ.

Stavba roku LK 2014 - Cena doc. Ing. arch. Hubáčka dr. h. c. - kategorie průmyslových a technologických staveb, dopravních a inženýrských staveb, vodohospodářských a ekologických staveb - Membránové inovační centrum – budova MIC I, Stráž pod Ralskem, přihlašovatel SYNER, s.r.o.                        

Stavba roku LK 2014 - Cena doc. Ing. arch. Hubáčka dr. h. c. - kategorie rekonstrukcí staveb, památkových objektů a brownfields - Revitalizace městských lázní na galerijní objekt, přihlašovatel statutární město Liberec.  

Dalším oceněním pro inovační použití technologií je cena Dr. Ing. Ješe. Získalo ji Membránové inovační centrum ve Stráži pod Ralskem. Odbornou porotu zaujalo zejména spojení moderní budovy se zajímavými i technologicky náročnými stavebními prvky pro vývoj membrán v České republice.

Cenu Junior za projekt House_Wave obdržel student Střední průmyslové školy stavební v Liberci Martin Do. Porotu nadchnul návrh pro svou promyšlenost a výjimečnost.

Osobností stavebnictví Libereckého kraje pro rok 2014 se stal prof. Ing. arch. akad. arch. Jiří Suchomel. Porota soutěže mu toto ocenění udělila za mimořádný přínos pro stavebnictví a architekturu nejen v Libereckém kraji, ale i v celé Evropě.

Také v letošním roce mohli občané Libereckého kraje udělit Cenu sympatie jednomu z devíti přihlášených stavebních děl a návrhů. „Hlasování probíhalo prostřednictvím internetových stránek www.stavbarokulibereckéhokraje.cz od 1. července do 31. srpna 2014. Svůj hlas poslalo 1457 lidí, což je rekordní počet. Jsem ráda, že se obyvatelé kraje o soutěž zajímají. Podle výsledku je vidět, že si cení zejména dopravních staveb,“ uvedla členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova Ivana Hujerová. Se ziskem 610 hlasů se totiž vítězem této kategorie stala rekonstrukce silnice III/28724 Malá Skála – Frýdštejn.

Cenu hejtmana Libereckého kraje obdržela Základní škola v Jenišovicích. Hejtman Martin Půta jí ocenil instalaci systému řízeného větrání a vytápění, ke kterému došlo v rámci zateplování objektu v loňském roce.

Ivana Hujerová, členka rady Libereckého kraje a zároveň předsedkyně odborné poroty, předala také ocenění zástupcům firmy Valbek, kteří projektovali silnici I/13 ze Stráže nad Nisou do Krásné Studánky. „Tuto stavbu jsem ocenila kvůli šetrnému přístupu k životnímu prostředí. Především za vybudování podchodů a ekoduktů, které výrazně snižují riziko střetu vozidel se zvěří. Jsou stavěny tak, aby zde mohl projít dokonce i tzv. standardní jelen, tedy jelen s mohutným parožím,“ vysvětlila důvod předání Ceny předsedkyně odborné poroty radní Ivana Hujerová.

Liberecký kraj u příležitosti 10. výročí vzniku soutěže Stavba roku Libereckého kraje 2014 vydal publikaci, která mapuje všechny její ročníky. Zájemci se díky ní mohou seznámit nejen s oceněnými stavbami v jednotlivých letech, ale i se všemi, které se do soutěže přihlásily. Liberecký kraj chce jejím prostřednictvím propagovat stavební, architektonickou i projekční činnost na území celého regionu. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login