Detail aktuality

Stezku mezi skalami vyzdobili landartoví umělci

21.08.2018 9:50

Do jiného světa se dostanete v Brništi, když projdete starou stezkou mezi skalami, kudy naši předci jeli s povozy na pole. Ve společném projektu Podralského nadačního fondu ZOD a Naturschutzzentrum Neukirch tu v sousedství areálu Lesního Zátiší tvořilo osm umělců při projektu Tvoření ve skalách a Den našich spolků. Projekt podpořil Euroregionem Nisa z Fondu malých projektů.

„Už původní stezka pro povozy místních sedláků dýchá historií a životem našich předků. Vytvořit zde díla, ve většině tesaná přímo do pískovcových skal, byl skvělý nápad. I objekty pomíjivého charakteru jsou velmi zajímavé a místo rozhodně stojí za návštěvu,“ zhodnotil hejtman Martin Půta po projití mezi skalami v Brništi.

Čeští a němečtí umělci společně tvořili landartové objekty a sochy na nově vznikající landartové stezce v pískovcových skalách letos v červnu a červenci. Tvoření vyvrcholilo v rámci Dne spolků na začátku srpna, kdy stezku slavnostně otevřeli a vyhodnotili nejzajímavější díla. Vítězem tvoření se stal Andreas Stegemann s manželkou Kerstin. V rámci stezky organizátoři akce odkryli a zpřístupnili takřka zapomenutá kaplička z roku 1810. Na tvoření umělců budou v budoucnu navazovat další projekty, které budou celou stezku dále utvářet.

Na 1. ročníku srpnovém festivalu se podílely všechny spolky Brniště, Luhova, Velkého Grunova a Podralského nadačního fondu ZOD, který letos slaví 10. výročí svého založení.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login