Detail aktuality

Středoškoláci s hejtmanem řešili zejména dopravu mezi městy

20.05.2015 11:28

Středoškoláci z 1. a 3. ročníků zpovídali hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu. Do Střední školy gastronomie a služeb v Liberci s nimi přišel diskutovat o tom, co je zajímá i trápí. Byl vůbec prvním hejtmanem za existenci Libereckého kraje, který zmíněnou školu navštívil.

Mladí lidé hovořili o svých zkušenostech s cestováním veřejnou hromadnou dopravou a vyptávali se i na opravy silnic v regionu, na přetřes přišlo i školní stravování. Tématem k debatě bylo i to, co může Liberecký kraj nejmladší generaci nabídnout.

Každý námět i od studentů je pro nás důležitý a bereme ho vážně,“ vysvětlil hejtman Martin Půta mladým posluchačům, kteří se živě zajímali například o aktuální opravy silnic v obcích. Mnozí z nich totiž z míst, kde jsou aktuálně v plném proudu rekonstrukce vozovek, dojíždí každý den do školy. Hovořilo se třeba o opravách v okolí Nového Města pod Smrkem, v Hejnicích i Raspenavě. „Zajímalo by mě, proč v Raspenavě udělali novou a krásnou silnici a za pár týdnů ji zase rozkopali,“ podivoval se například žák Patrik Calábek. Hejtman mladé posluchače podrobně seznámil s průběhem prací, vysvětlovat jim, proč k takovým situacím může dojít a jaký je rozdíl mezi opravami, které provádí kraj a město nebo obec.

Další z námětů, který si ze školy hejtman odnášel, vznesla Klára Čejková: „Bydlím v Hejnicích a vadí mi, že v sobotu večer od nás nejezdí žádné vlaky. Nemůžeme cestovat za kulturou a cítíme se odstrčení. Můžete s tím něco udělat?“ Ani tento podnět nezůstal bez odezvy. Hejtman dívce doporučil obrátit se na starostu obce, který může její žádost vzít v úvahu a vznést ji při dalším projednávání dopravní obslužnosti mezi městy. „Je to jedna z možností, kdy se můžete také podílet na dění v kraji a třeba právě vaše připomínka pomůže ke změně,“ vysvětlil Martin Půta.

Střední i učňovské školy v Libereckém kraji navštěvuje hejtman Martin Půta pravidelně, ať už na pozvání přímo učitelů nebo zástupců škol nebo například v rámci pravidelných hejtmanských dnů. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login