Detail aktuality

Švýcarské jaro 2013 odstartovalo fotografickou výstavou v OC Forum Liberec

18.03.2013 13:36

 

Projekt Švýcarské jaro 2013 – Swiss Spring – začal dnes v OC Forum Liberec fotografickou výstavou nazvanou „Dojmy ze Švýcarska“ autorů Michaela Pokorného, Marie Klementové a Michal Bulička, členů Alpského klubu.

Švýcarsko, to je podle autorů svět v malém. Stereotypnímu obrazu země dominuje silueta Matternhornu, červenobílá vlajka, hodinky a čokoláda.

„Autoři šestadvaceti fotografií přidávají do této základní mozaiky několik dalších střípků, neboť jen málokde najdeme na tak malém území obyvatelstvo hovořící čtyřmi různými jazyky, čtyřtisícové hory i středomořské klima,“ zve k prohlídce koordinátorka Švýcarského jara v LK Věra Jiránková.

Na výstavu, která potrvá do 8. dubna, naváže 21. března od 18 hodin vKrajské vědecké knihovně v Libercipřednáška „Křížem krážem Švýcarskem“, kterou povedou všichni tři členové Alpského klubu.

„V kulisách nádherné přírody Alp, Jury a Mittelandu projedeme celou zemi od hornatého Graubünenu na východě až po Vaud a Ženevu na západě. Podíváme se také do italsky hovořícího kantonu Ticino na jihu i k rýnským vodopádům na severu. Nejkrásnější pohled na svět je prý ze sedla koně, my tvrdíme, že se sedla kola při putování po cyklostezkách anebo z ptačí perspektivy po pěším výstupu k vrcholům,“ prozradil Michael Pokorný.

 

Vyvrcholením Švýcarského jara v Libereckém kraji 2013 bude 27. března od 9 do 16 hodin za účasti hejtmana LK Martina Půty, André Regliho, velvyslance Švýcarské konfederace v ČR, Willi Haaga, člena kantonální vlády, a Přemysla Sobotky, 1. místopředsedy Senátu Parlamentu ČR, Ulricha Schmida, profesora Univerzity v St. Gallenu konference na téma demokracie na Technické univerzitě v Liberci (Studentská 2, 461 17 Liberec 1 – posluchárna E9).

Poté se od 20:15 hodin v libereckých Lidových sadech uskuteční Švýcarský kulturní večer, na kterém vystoupí koncertní Trio Guarneri Prague Na všechny akce je vstup volný!

 

Švýcarské velvyslanectví v Praze připravilo tento multižánrový projekt pod názvem „Švýcarské jaro“ a chce takto připomenout dobré vztahy mezi oběma zeměmi a současně přispět ke zviditelnění Švýcarska v České republice. Jedná se o největší akci tohoto druhu v historii obou zemí.

Protože Liberecký kraj udržuje cenné dlouholeté partnerství s kantonem St. Gallen, přímo organizuje významnou součást programu – onu odbornou konferenci na téma „Demokracie“, ke které se navíc na Technické univerzitě uskuteční výstava, a zmíněný Švýcarský kulturní večer v Lidových sadech.

 

Soutěž o ceny – Švýcarské jaro 2013

Účastníci přednášky ve Státní vědecké knihovně Liberec (21. 3. 2013), konference na téma demokracie a koncertu Tria Guarneri Prague (oboje 27. 3. 2013) se budou moci zapojit do soutěže o 10 věcných cen (1. – 10. cena švýcarské tričko, aktuální vydání časopisu SWISSmag a k tomu roční předplatné tohoto časopisu). Tito výherci pak postupují do 2. kola, kde jsou hlavními cenami 3 zájezdy do Švýcarska a jízdenky na švýcarské dráhy. Soutěžit lze prostřednictvím vyplněného formuláře, který bude odevzdán do sběrného boxu přímo na místě konání akcí.

Jména výherců budou zveřejněna nejpozději 20. 4. na webových stránkách www.mojesvycarsko.com a výherci budou vyrozuměni e-mailem. (Každý se může soutěže zúčastnit jen jednou, a to pouze pod svou e-mailovou adresou, v opačném případě bude ze soutěže vyřazen.)

Formuláře soutěžící obdrží na zmíněných třech výše uvedených akcích, vyplněné formuláře je nutné hodit pouze do sběrného boxu, který bude vždy na jednotlivých akcích k dispozici. Poslední možnost odevzdání vyplněného formuláře bude na koncertě v Lidových sadech (27. března 2013).

 

Oficiální stránky Švýcarského jara: www.svycarskejaro.cz, klíčové informace k jednotlivým akcím v Liberci naleznete na www.kraj-lbc.cz.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login