Detail aktuality

Tradiční předvánoční setkání starostů měst a obcí s radou kraje přineslo bohatou diskusi

06.12.2017 16:50

Přes stovku představitelů obcí přivítal na Mikuláše, v úterý 5. prosince, v multimediálním sále hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Hned v úvodu zmínil stav silnic, který je mezi starosty obvykle nejdiskutovanějším tématem. Nastínil ale i otázku kybernetické bezpečnosti a aktuálního nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR). Od 25. května 2018 se totiž stane bezprostředně účinné a aplikovatelné ve všech členských státech Evropské unie.

„Každá obec je „orgánem veřejné moci“, proto jí toto nařízení ukládá povinnost zřídit funkci pověřence. Kraj rád nabídne všem obcím pomoc a podporu. Plánuje proto setkání, kde jedním z bodů bude i workshop na téma kybernetické bezpečnosti a obecné ochrany osobních údajů,“ sdělil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Jménem krajského úřadu pozdravil přítomné starosty také ředitel René Havlík, který mluvil o počtu zaměstnanců. V následujícím bloku dostali prostor všichni radní, aby stručně představili, co se v jejich rezortech podařilo, a hlavně, jaké výzvy a úkoly před nimi stojí.

Statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová představila schválený rozpočet pro rok 2018 a pohovořila o dotačních fondech kraje: „Poprvé v historii příjmy i výdaje převyšují 3 miliardy korun. Do oprav a rekonstrukcí silnic by mohla jít v příštím roce částka až na hranici 1 miliardy korun.“ Tím potěšila mnohé přítomné starosty. 

Marek Pieter, který je kromě dopravy zodpovědný za veřejné zakázky, nabídl obcím možnost připojit se ke společné smlouvě na soutěž o mobilního operátora.

Z úst radních zazněla další aktuální a zajímavá témata: soutěž o nejhezčí webové stránky Zlatý Erb, která je určena právě obcím a městům, kotlíkové dotace i to, že už rok na kraji působí koordinátor neziskového sektoru. Radní Květa Vinklátová informovala o akcích, které se uskuteční k stému výročí vzniku samostatného československého státu. Náměstek Sobotka zhodnotil, že sloučení semilské a jilemnické nemocnice se ukázalo jako správný krok.

Po příspěvcích členů rady kraje přišly na řadu dotazy a připomínky starostů, které se většinou točily kolem stavu silnic, proto byli přítomni rovněž ředitelé Silnic LK Petr Šén a Krajské správy silnic LK Jan Růžička, aby zodpověděli záležitosti ohledně údržby komunikací. Zazněla jak slova poděkování za dobrou spolupráci, například při rekonstrukci silnice v Nové Vsi nad Popelkou, ale také připomínky, že se zahájení prací často posouvá. „Bohužel s tím nic nenaděláme, protože zahájení samotných staveb je závislé na zakončení všech přípravných prací, které jsou s tím spojené,“ reagoval hejtman. 

Ze setkání vyplynuly i úkoly, které si s sebou rezortní radní a vedoucí odboru odnesou. „Ministerstvo životního prostředí má za týden poradu, jejímž výstupem bude stanovisko ke kácení lesů platné od 1. ledna následujícího roku. Metodiku Vám zašleme,“ slíbil Jiří Löffelmann, zodpovědný za rezort životního prostředí, zemědělství a rozvoj venkova.

Na závěr setkání představil manažer projektu Regionální stálé konference Regionální akční plán Libereckého kraje, do kterého mohou obce evidovat své projekty. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login