Detail aktuality

Třetí etapa cyklostezky Varhany je předána do užívání cyklistům

06.09.2013 16:40

 Téměř 17 kilometrů nové trasy nabízí cyklistům dokončená cyklostezka Varhany. Po šesti letech, které uplynuly od začátku stavby, si mohou sportovní nadšenci vychutnat trasu celou – tedy najet na ní v České Lípě a dojet až do Kamenického Šenova do bezprostřední blízkosti Panské skály. Oficiální otevření třetí etapy cyklostezky Varhany se konalo dnes v Novém Oldřichově za přítomnosti hejtmana LK Martina Půty, starostky České Lípy Hany Moudré a dalších starostů okolních obcí. Pozvání přijala také radní Libereckého kraje Alena Losová.

 

„Liberecký kraj podporuje výstavbu cyklostezek. Máme vypsaný také grant, kam mohou obce žádat o dotace. Vedeme jednání ohledně výstavby páteřních cyklostezek v kraji a myslím, že do budoucna byl Liberecký kraj měl být vlastníkem a správcem těchto páteřních tras pro cyklisty v kraji,“ řekl hejtman.

 

Investorem stavby cyklostezky Varhany je Svazek obcí Cyklostezka Varhany, jehož členy jsou Česká Lípa, Nový Oldřichov, Volfartice a Kamenický Šenov. Celkově přišla na 52 milionů korun. První dvě etapy cyklostezky přišly na 28 milionů korun, s financováním svazku obcí pomohl Státní fond dopravní infrastruktury.  Náklady na třetí etapu se odhadovaly na 45 milionů korun, podařilo se však vysoutěžit cenu o zhruba 17,5 milionů nižší. Projekt Cyklostezka Varhany - III. etapa je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

 

Vysoutěženou cenu zhruba 27,5 milionu korun za stavbu třetí etapy cyklostezky Varhany se podařilo ještě snížit o asi 3,5 milionu na konečných 24 milionů. Úsek je totiž postavil bez obrub, které byly v původní projektové dokumentaci. Jejich zasazení do země by bylo velmi technicky náročné, bezpečnost cyklistů však bez nich nebude ohrožená.

 

Cyklostezka Varhany vede po bývalé železniční trati z České Lípy do Kamenického Šenova. Začíná nedaleko vlakové zastávky Střelnice v České Lípě, končí u bývalého vlakového nádraží v Kamenickém Šenově, několik set metrů od Panské skály. Cyklostezka je projektovaná jako tři metry široká veřejně přístupná komunikace pro cyklisty a pěší.

 

Stavba cyklostezky se rozběhla v roce 2007, rozdělená byla do tří etap. První se postavila část z České Lípy přes Horní Libchavu do Manušic, druhá byla etapa z Manušic až do Volfartic a třetí, nejnáročnější z Volfartic až do Kamenického Šenova.

 

Dostavba třetí etapy cyklostezky zbrzdila zima. V původním plánu se počítalo, že stavební práce se rozběhnou již v polovině března letošního roku. Kvůli bohaté sněhové nadílce se však začalo až na konci dubna. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login