Detail aktuality

U památníku si připomněli oběti komunistického režimu

29.06.2015 16:41

Oběti komunistického režimu uctil dnes, u památníku v Jablonecké ulici v Liberci, hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Spolu s ním vzpomněli na oběti bývalého režimu i zástupci Konfederace politických vězňů – pobočka Liberec, Statutárního města Liberec, politických stran, ozbrojených složek i pamětníci. Slavnostní akt se konal u příležitosti Dne památky obětí komunistického režimu.

Připomínáme si více než 40 let trvání režimu, který měl dvě tváře. Jednu, ve které svůj režim vykládal a potom tu druhou, skutečnou. Desítky až stovky mrtvých, ohromné množství zničených životů, vyvlastňování majetku, a to vše v zájmu dobra, které nám bylo dlouhodobě předkládáno. Můžeme si připomenout jména jako je Milada Horáková nebo Josef Toufar. Každý z nás by mohl jmenovat další a další lidi, kteří nesklonili hlavu a zaplatili za to životem nebo zničenou existencí,“ vzpomněl u příležitosti aktu hejtman Martin Půta.

Zdůraznil, že nejdůležitější je říkat jasné ne pokusům o relativizaci našich dějin. „Je potřeba nezapomínat na to, že to, co se v této zemi odehrávalo, nebylo jenom díky Sovětskému svazu, ale i proto, že se našlo dost poplatných lidí, kteří se na tom chtěli podílet. Bez lidí ochotných prosazovat tuto ideologii a bez vítězství komunistů ve svobodných volbách v roce 1946, bychom si dnes oběti připomínat nemuseli,“ upozornil hejtman. Podle něj by minulost měla být poučením pro budoucnost. „Snad to bude pro nás pro všechny dostatečným varováním před omezováním svobody nebo před nařizováním druhým, co si mají myslet,“ dodal Martin Půta. 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login