Detail aktuality

Ukrajinská nezisková organizace Flora obdržela od kraje přístroj na měření radonu

08.11.2023 13:47

Digitální detektor radonu AirThings Corentium Home (224 B/m3) obdržela jako dar ukrajinská nezisková organizace FLÓRA. Přístroj dokáže indikovat hladinu radonu do 24 hodin. Cena přístroje činí 4.448 korun včetně DPH.

„Přístroj pomůže odhalit místa, kde je mnohonásobně překročena běžná úroveň radioaktivity. Ruská invaze na Ukrajině totiž způsobila, že nevyužité uranové doly jsou nyní nebezpečné pro obyvatele. Darování detektoru je další z příkladů – byť symbolický –, jak pomoci zemi, která se brání proti vpádu agresivního nepřítele,“ uvedl Josef Jadrný, emeritní náměstek Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství.

Ukrajinská nezisková organizace Flora, která přístroj od kraje dostala, volá po uzavření nebezpečných uranových dolů a nápravě nepříznivé ekologické situace, kterou způsobila zejména těžba chemickým loužením.  

„Zkušenost s těžbou chemickým loužením máme i my v Libereckém kraji, a to například ve Stráží pod Ralskem a jeho okolí,“ dodal hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj pomáhá Ukrajině od začátku konfliktu, a to především partnerské Vinnytské oblasti.

Níže přehled finanční výpomoci ze strany Libereckého kraje v roce 2022:

  1. finanční dar – humanitární pomoc KNL, a.s. – Ukrajina v hodnotě 3.418.174 korun
  2. věcný dar – generátor, Vinnytská oblastní klinická nemocnice válečných veteránů Vinnytské oblastní rady za 302.475,80 korun
  3. věcný dar – 10 satelitních telefonů značky Thuraya XT-LITE pro Vinnytskou oblastní vojenskou správu za 179.080 korun
  4. věcný dar – 20 satelitních telefonů značky Thuraya XT-PRO pro Vinnytskou oblastní státní správu v celkové hodnotě 551.034 korun
  5. finanční dar – Podilska Hromada, komunitní nadace v celkové hodnotě 25.000.000 korun

Liberecký kraj poskytl Ukrajině za rok 2022 celkem 29.450.763,80 korun. V letošním roce kraj navíc Vinnytské oblasti daroval 5 milionů korun na rekonstrukci tamního Krajského stacionáře pro osoby se zdravotním postižením a seniory. Peníze na to Liberecký kraj vyčlenil ze svého krizového fondu.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login