Detail aktuality

Unikátní oslava stoleté česko-slovenské koruny

14.02.2019 13:12

130 kilogramů českého zlata zpracovaly do podoby mince ve spolupráci tři evropské firmy. Na tavbě zlata se podíleli Švýcaři. Frézovali ve své mincovně Rakušané a konečnou podobu uměleckému dílu v hodnotě 100 milionů korun dali v jablonecké České mincovně. Emitovala ji Česká národní banka u příležitosti výročí 100. let od vzniku česko-slovenské koruny.

Práce na minci trvaly půl roku. Je druhou největší na světě, ještě větší, giganta o váze jedné tuny zlata, mají u protinožců. Ta naše je ale unikátní, jako jediná na světě je vyrobená frézováním a gravírováním, australská je celá odlitá. Autorem podoby české mince je akademický sochař Vladimír Oppl.

Řemeslně i technologicky velmi náročnou minci si před jejím převozem z Jablonce do Prahy přijel prohlédnout také hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Každá ze stran mince spotřebovala zhruba sto hodin času frézování a obrábění ve vídeňské mincovně, pak jsme polotovar převezli k nám do Jablonce, kde na každé straně pracovala desítka našich nejzkušenějších rytců dalších 300 hodin,“ vysvětlil nad více než půlmetrovým „drobkem“ výrobní ředitel Stanislav Bachtík. „Mince je skutečně impozantní. Skvělá ukázka perfektní řemeslné práce a uměleckého zpracování ryzího kovu,“ nešetřil hejtman Půta chválou při návštěvě mincovny s tím, že toto dílo se skutečně vymyká běžné produkci.

Unikátní dílo je nyní vystaveno v Císařské konírně Pražského hradu na výstavě 100 let česko-slovenské koruny a to až do 28. dubna.

)Na snímku hejtman Martin Půta s ředitelem České mincovny Michalem Drtinou a jabloneckým primátorem Milanem Kroupou.)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login