Detail aktuality

V kraji už je dokončená polovina Center odborného vzdělávání. Další se otevřelo na českolipské průmyslovce

04.04.2019 15:57

Výstavba osmi Center odborného vzdělávání (COV) za více jak 593 milionů korun úspěšně pokračuje. Projekt COV má za cíl zkvalitnit výuku na středních a vyšších odborných školách v regionu. V lednu kraj dokončil COV ve Frýdlantu, v březnu se nových prostor dočkali žáci na liberecké průmyslovce, dnes byla slavnostně otevřena obě českolipská COV. Na Střední průmyslové škole v České Lípě (SPŠ ČL) vzniklo COV strojírenství a informatiky. Celkové výdaje na výstavbu a vybavení jsou včetně evropských a státních dotací 61.472.104 korun. Liberecký kraj vynaloží na všech osm projektů COV ze svého rozpočtu částku 110.833.812 korun.

„Otevření dalších dvou COV v České Lípě znamená, že jsme se v projektech na podporu technického vzdělávání dostali přesně do poloviny. Jsem rád, že projekty zdárně pokračují. Ušli jsme dlouhou cestu, uspěli v konkurenci v žádosti o evropskou dotaci a nyní můžeme díky moderním technologiím a vybavení usnadnit úsilí žáků uplatnit se na trhu práce,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Výuka žáků na SPŠ ČL bude probíhat v komplexně zmodernizovaných dílnách. Stavební úpravou prošla soustružna, frézárna, svařovna, strojní truhlárna, montovna, kovárna či nástrojárna. „Zrekonstruovalo se i nezbytné zázemí pro výuku a pořídilo vybavení do jednotlivých dílen. Věřím, že se díky moderním strojům a učebnám zvýší kvalita celé praktické výuky a žáci se tak v budoucnu mohou snadněji zapojit do pracovního procesu,“ vysvětlil Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Stavební práce vyšly na 24.907.735 korun. Příspěvek z prostředků Evropské unie a státního rozpočtu na celý projekt by měl dosáhnout částky téměř 53 milionů. Do vybavení šlo celkem 34.769.310 korun,“ dodala Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Celková suma investovaná do COV strojírenství a informatiky v České Lípě tak činí 61.472.104 korun. Podíl Libereckého kraje dosahuje částky 8.590.813 korun. Na SPŠ ČL byly výdaje vynaložené na stavební práce nejnižší ze všech COV. Dílny byly vybaveny v rámci čtyř proběhlých veřejných zakázek,“ dodal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

„Z rozpočtu kraje jsme dali na projekty COV bezmála 111 milionů korun. Částka se poněkud navýšila, ale je to proto, že stále pracujeme s odhady, jelikož nemáme ještě dokončená všechna COV. Na některých z nich ještě pokračují stavební práce, probíhají veřejné zakázky či se dovybavují prostory,“ uzavřela Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Přehled pořízeného vybavení pro SPŠ ČL:

  • technologie: 13.252.038,58 korun
    • frézovací centrum CNC, trhací stroj, Charpyho kladivo, mostový jeřáb vč. ocelové konstrukce, seřizovací přístroj, pneumatický buchar, výheň, svařovací inventor, vybavení stolů apod.

 

  • technologie obrábění: 15.195.046,90 korun
    • univerzální frézka, konzolové frézky, univerzální hrotové soustruhy, rovinná bruska, radiální vrtačka, srovnávací frézka, tloušťkovací frézka, formátovací pila, svěráky a další

 

  • dílenské vybavení: 4.183.817 korun
    • dodávka dílenského nábytku do nově zrekonstruovaných prostor: regály, ponky, stoly, skříně, židle, apod.

 

  • IT vybavení: 2.138.407,59 korun
    • keramické magnetické tabule, stolní počítače s příslušenstvím, monitory, dataprojektor, externí disky, flashdisky, inkoustová multifunkční tiskárna, licence řídicích systémů

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login