Detail aktuality

V Martinicích oslaví prohlášení železniční stanice kulturní památkou

14.07.2016 15:57

Spolek železniční historie Martinice v Krkonoších pořádá v sobotu 16. července oslavu prohlášení železniční stanice v Martinicích kulturní památkou. Široká veřejnost si může po celý den užít bohatého programu spojeného nejen se zdejším nádražím. Těšit se mohou i na příjezd parní lokomotivy nebo tzv. „Singrovky“. Záštitu nad akcí přijal mimo jiných i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V rámci slavnosti se mohou návštěvníci seznámit se zajímavými prvky zdejšího nádraží i s jeho fungováním. Právě jeho unikátnost a jedinečnost v celé České republice, je příčinou jeho prohlášení za památku. Chráněna je zdejší železniční stanice kvůli zabezpečovacímu zařízení, které je stále plně funkční.

Uvnitř nádraží hosté zhlédnou expozici historie stanice a lokálky - za pomoci Krkonošského muzea Jilemnice a 3D předměty místních soukromých sběratelů, výstavu modelů lokomotiv a vagonů, které svého času projížděly Martinicemi nebo výstavu mincí se železniční tematikou. V rámci oslav bude také pokřtěna nová turistická vizitka Železniční stanice Martinice v Krkonoších.

V areálu stanice se představí CZ Loko Česká Třebová - výstavní vagon tažený některou z lokomotiv významného českého výrobce, Spolek Jilemských dam a dívek a možná přijede i Krakonoš. Předvede se i historická zápřahová stříkačka SDH Martinice R.A.Smekal s.r.o. Praha-Smíchov z roku 1889 a hasiči v dobových kostýmech.

Program oslav:

10:00 oficiální zahájení

Křest turistické vizitky Železniční stanice Martinice v Krkonoších

12:00 Koncert dechové kapely Broďanka

12:20 zastávka vlaku s parní lokomotivou Babička 310.0134 od Rokytnice - fototermín na Roztockém zhlaví

12:30 Mažoretky při DDM Rokytnice n. J.

13:15 M240.056 "Singrovka" - posun stanicí za účasti veřejnosti - koncertování kapely z České Třebové

15:35 Zastávka vlaku s parní lokomotivou Babička 310.0134 od Vrchlabí - fototermín na Kunčickém zhlaví

15:40 Folklórní soubor Omladina Martinice - vystoupení hostů z družební obce z Hané

koncertování kapely z České Třebové

17:00 Ukončení programu

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login