Detail aktuality

V Novém Boru odhalí pomník rumburským hrdinům

26.10.2015 9:54

V Novém Boru slavnostně odhalí staronový pomník Rumburské vzpoury. Obnovený památník na Lesním hřbitově odkryjí v úterý 27. října v 10:00 hodin u příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. Události se zúčastní také hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Pomník rumburským hrdinům, kteří položili životy za své přesvědčení, jen pět měsíců před koncem 1. světové války, obnovil Nový Bor v letošním roce. Jeho historie je velmi pohnutá.

Slavnostní odhalení původního pomníku, na nějž přispěli i prezident T. G. Masaryk a česká vláda, se uskutečnilo v roce 1923, kdy se stal uctívaným místem českých hraničářů. V roce 1940 ale pomník, symbol českého vlastenectví, okupanti záměrně zničili. Na jeho místě pak stála stéla z hrubě opracovaného kamene s pamětní deskou.

Město Nový Bor, ve spolupráci s občanským sdružením Společnost pro obnovení památníku rumburským hrdinům, připravilo a zrealizovalo obnovu pomníku dle původního návrhu Karla Dvořáka. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login