Detail aktuality

V rámci tradičních cest po kraji zavítal hejtman do Stráže pod Ralskem

26.04.2018 16:35

Cílem zastavení v rámci hejtmanského dne bylo ve středu 25. dubna město Stráž pod Ralskem. Hejtmana celým dnem provázel starosta Zdeněk Hlinčík. Program začal na městském úřadu a pokračoval návštěvou místních firem či zámku Vartenberk. Odpoledne se Martin Půta věnoval občanům, se kterými podiskutoval v kulturním domě.

„S panem starostou Hlinčíkem jsme zejména projednali možnosti, jak by mohl Liberecký kraj kromě rekonstrukce silnic nadále pomáhat městu Stráž pod Ralskem,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Po krátké diskuzi v kanceláři starosty navštívil hejtman firmu Renokar. Zázemí společnosti, která se zabývá výrobou pro automobilový průmysl, je v současné době nevyhovující. Firma by chtěla přejít na automatické ovládání systémů a rozšířit prostory továrny. V tom jí však brání četné administrativní postupy.

Krátké zastavení u vodní nádrže Horka bylo přestávkou před prohlídkou firmy MEGA. Ta letos slaví 25 let od svého vzniku. Zaměřuje se na čištění zasolených vod a roztoků. Její služby využívají různé země od Argentiny po Rusko. Dceřinou společností v areálu firmy je Membrain. Zde téměř 60 odborníků převádí výsledky výzkumu do praxe. Služby společnosti využívá potravinářský, ekologický či jaderný průmysl.

V rozhovorech započatých při společném obědě pokračoval starosta s hejtmanem během procházky směrem k zámku Vartenberk. Město se po etapách snaží vrátit areál do renesanční podoby. Opravila se fasáda na jednom z křídel a podařilo se vyměnit část oken. V současnosti se plánuje instalace osvětlení tak, aby mohl být zámek viditelný v nočních hodinách. Změnit by se měla i podoba svahu kolem areálu. Nedaleko Vartenberku město postupně opravuje lipovou alej. Stoleté lípy byly pokáceny a nahradí je nové stromy.                    

Po návštěvě místního bikeparku se konala závěrečná beseda Martina Půty s občany města. Diskutujících nebylo mnoho, a tak hejtman především zhodnotil uplynulý den a přislíbil další spolupráci s městem. Závěrečným bodem programu bylo živé vysílání na facebookových stránkách Libereckého kraje z kanceláře starosty Hlinčíka.

„Během čtyřiapadesátého hejtmanského dne jsme navštívili mnoho míst. Mimo oficiální program bych zejména vyzdvihl úspěch při rekonstrukci silnice mezi Hamrem na Jezeře a Stráží pod Ralskem. Před třemi lety jsem se s panem starostou domluvil, že by bylo dobré vybudovat na silnici přímo u vjezdu do Stráže okružní křižovatku. Jsem rád, že už zbývá jen poslední krok k zahájení prací, a věřím, že by stavba mohla být ještě v letošním roce dokončena,“ uzavřel Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login