Detail aktuality

V Rovensku pod Troskami si velkolepě připomenou paradesantní výsadek Antimony

23.04.2013 17:00

 

Dva ze tří parašutistů, které 24. října 1942 vysadil letoun Halifax u Kopidlna, se 16. ledna 1943 pokusilo gestapo zatknout na plovárně v Rovensku pod Troskami. A právě hrdinství parašutistů nadporučíka Františka Závorky, velitele skupiny Antimony, a svobodníka Lubomíra Jasínka, radisty, kteří než se vzdali, spolkli tzv. tabletku „L“ (cyankali) a krátce nato zemřeli, si občané ze širokého okolí připomenou 4. května na velkolepých oslavách v městečku pod Troskami. Nezapomenou ani na tehdejšího starostu Josefa Kouřila, město mu odhalí pamětní desku s jeho podobiznou. Není ale ověřeno, jak se uvádí v některých historických pramenech, že parašutisty přemluvil starosta Kouřil, aby nestříleli a město tak nenásledovalo osud Lidic a Ležáků.

„Ale je známo, že parašutisty přemluvil zatčený a vyslýchaný Hlaváček, který Závorkovi dal přečíst slib gestapa, že když nebudou střílet, tak nepůjdou po dalších odbojářích,“ zaslal informaci Mirko Juna z Jilemnice. Jinde se zase uvádí, že parašutisty přemluvili oba či místní odbojáři. (viz Jiří Šolc Bylo málo mužů)

V  programu k 70. výročí této tragické události na bývalé plovárně, kde se parašutisté skrývali, a poté na náměstí, se představí Rota Nazdar s ukázkami historického bojového výcviku a vojenské techniky a vystoupí i další historické bojové jednotky. Navíc seskočí parašutisté z Chrudimi, V obřadní síni radnice poběží 4. května film V. Filčeva „Antimony…“, Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu přednese přednášku o paravýsadcích za druhé světové války. Slavnostní program vyvrcholí večerním koncertem Ondřeje Havelky a jeho orchestru Melody Makers.

Třetí ze skupiny četař Stanislav Srazil, byl za pomoci neslavně proslulého zrádce Karla Čurdy zajat v Horní Kalné a po dlouhé radiové hře s Londýnem v roce 1944 popraven v Terezíně.
Do Rovenska pod Troskami přijede ministr obrany Vlastimil Picek, který pochází z Turnova, hejtman LK Martin Půta a další hosté.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login