Detail aktuality

V sídle kraje zasedal žákovský parlament a parlament mladých

01.06.2015 15:47

U příležitosti Dne otevřených dveří Libereckého kraje se v sídle kraje sešel žákovský parlament a Parlament mladých Libereckého kraje při Domu dětí a mládeže Větrník v Liberci. Společně s členkou rady kraje pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti Alenou Losovou, vedoucím odboru školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Libereckého kraje Leošem Křečkem a dalšími zaměstnanci odboru školství diskutovali o vznikajícím Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy Libereckého kraje 2016-2020.

„Velice mne potěšilo, že všichni žáci jednání brali vážně a opravdu výborně se na něj připravili. To svědčí o tom, že se o systém vzdělávání a jeho kvalitu opravdu zajímají,“ uvedla radní Alena Losová, která se na zasedání dětského parlamentu přišla podívat.

Žáci základních škol například jednali o propagaci škol, zejména pokud se na ní podílí tvorbou školního časopisu. Hodnotili i své učitele. Nejenže je podle nich důležitá spravedlnost, ale měli by se neustále vzdělávat a umět pracovat s moderní technikou. Zároveň by uvítali více praktických názorností, na druhé straně druhý cizí jazyk by zavedli pouze na bázi dobrovolnosti. Překvapením pro všechny byl pozitivní postoj téměř všech žáků k zavedení povinné matematiky v rámci přijímacího řízení na střední školy.

Zástupci Parlamentu mladých Libereckého kraje probírali klady a zápory současných škol, rozložení oborové struktury, financování školství a možnosti zlepšení výuky na středních školách. Podle nich je nutné zohlednit kapacity všech oborů ve vztahu k demografickému vývoji. Také by zlepšili výuku cizích jazyků, podle nich by byly účinné zahraniční výjezdy nebo výuka rodilými mluvčími. Zároveň požádali zástupce Libereckého kraje a krajského úřadu o možnost participace ve veřejném dění a podporu činnosti parlamentu mladých.

Na závěr si vybraní zástupci obou parlamentů sami vyzkoušeli napsat tiskovou zprávu, kterou následně přednesli na tiskové konferenci. Videozáznam a závěrečná usnesení jsou dostupné na webových stránkách EDULK.                 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login