Detail aktuality

V Turnově otevřel kraj další Centrum odborného vzdělávání, již šesté z osmi plánovaných

25.04.2019 14:49

Liberecký kraj pokračuje ve výstavbě Center odborného vzdělávání (COV). Po Frýdlantu, České Lípě, Liberci a Vysokém nad Jizerou se nových prostorů dočkali i žáci na Obchodní akademii, Hotelové škole a Střední odborné škole v Turnově. Celkové výdaje na výstavbu a vybavení COV technické jsou včetně evropských a státních dotací 55.610.352 korun. Liberecký kraj dá na všech osm projektů COV ze svého rozpočtu částku 111.570.211 korun.

„Projekt COV je úspěšný, a proto chceme do budoucna vybrat i další školy zaměřené na technické vzdělávání, které si zaslouží moderní vybavení. Rádi bychom projekty připravili do nového plánovacího období evropských dotací po roce 2021,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Žáci v Turnově se budou vzdělávat v rekonstruované a pro účely výuky rozšířené budově bývalé kotelny na lehké topné oleje. Zrekonstruovaný objekt obsahuje zázemí pro studijní čtyřletý obor Strojírenství, který je zakončený maturitní zkouškou, a dále pro tříleté obory Nástrojař, Obráběč kovů a Strojní mechanik. „Jako u předchozích COV i zde bylo součástí celého projektu pořízení moderního vybavení a výstavba nových dílen. Vysoký standard prostorů a pomůcek umožní žákům dosahovat těch nejlepších studijních výsledků,“ dodal Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

„Jsem ráda, že projekt COV v Turnově podpoří opět i příspěvek z Evropské unie a státního rozpočtu. V současné době žádáme prostřednictvím druhé žádosti o platbu ve výši zhruba 39 milionů korun. V celkovém součtu by tak společně s první žádostí byl příspěvek z evropských zdrojů a státního rozpočtu celkem 46.104.533,78 korun,“ vysvětlila Radka Loučková Kotasová, členka rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování.

„Na tomto COV došlo jako na jediném k překročení termínu ukončení stavebních prací, a to celkem o 21 dnů. Také při odstraňování vad a nedodělků nebylo vše bez problémů. Naštěstí se nakonec vše podařilo a žáci tak mohou na zcela nových strojích a v moderních učebnách prokázat svoje dovednosti a naučit se mnoho užitečných věcí do praxe,“ řekl Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kraj letos dokončil již šest z plánovaných osmi COV. V lednu slavnostně otevřel COV ve Frýdlantu, v březnu na liberecké průmyslovce, na začátku dubna na obou českolipských školách a minulý týden ve Vysokém nad Jizerou. COV uměleckoprůmyslové na Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově plánuje kraj otevřít letos v létě. Projekt COV řemesel na Střední škole řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou se zpozdí kvůli částečné havárii. V současné době již probíhají sanační práce a záhy na ně naváže samotná výstavba objektu. Žáci se nových prostorů dočkají pravděpodobně příští rok v září.

„Z krajského rozpočtu jsme na turnovské COV dali 9.505.819 korun, což tvoří zhruba 17 procent celkových výdajů na tento projekt. Příspěvek kraje na všechna COV je necelá pětina z celkového objemu bezmála 594 milionů,“ uzavřela Jitka Volfová, statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky.

Přehled pořízeného vybavení pro COV LK technické – OA, HŠ a SOŠ Turnov, p. o.

  • CNC stroje: 10.333.400 korun
    • CNC soustruhy s příslušenstvím, CNC frézky s příslušenstvím, ovládací, programový a simulační software řídicích systémů CNC strojů
  • 3D měřicí přístroje: 2.745.940,12 korun
    • měřící dotykové rameno a notebook s dotykovým displejem, 3D skenner s příslušenstvím a notebook
  • strojní zařízení: 2.475.417,37 korun
    • stolní vrtačky a příslušenství, pákové nůžky, dvoukotoučové brusky s příslušenstvím, ruční ohýbačka plechu, sloupové vrtačky s příslušenstvím, dvoukotoučové stojanová bruska s příslušenstvím, soustruh s příslušenstvím, frézka s příslušenstvím, bruska na plocho s příslušenstvím, pásová pila na kov s příslušenstvím, CNC gravírovací a řezací CO2 laser, kompresor šroubový
  • IT vybavení: 1.924.989 korun
    • multifunkční laserová tiskárna a černobílá laserová tiskárna, digitální telefonní aparáty, PC stanice vč. monitorů, myši a klávesnice, notebooky, kancelářské aplikace Microsoft Office a antivirový program, TV, dataprojektor a motorové elektrické plátno
  • dílenské vybavení: 968.855,47 korun
    • dílenské stoly, skříně, svěráky, měřicí přístroje, úklidové vozíky, drobné nářadí a přístroje
  • 3D tiskárny: 571.701 korun
    • 3D tiskárna velká a malá s příslušenstvím
  • kancelářské vybavení: 519.791,80 korun
    • tabule na křídu, dílenské židle, nástěnná lékárnička, jednomístné počítačové stoly, židle k PC s kolečky, skříně, pracovní stoly, šatní skříně, konferenční židle, jídelní stůl a židle, apod.
  • robotický modul: 491.139 korun
    • školní robotická buňka vč. řídicího systému robotu a ovládacího a programového software
  • SolidWorks: 149.926 korun
    • 60 licencí uvedeného software 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login