Detail aktuality

Ve věku 97 let zemřel bývalý politický vězeň Sergěj Solovjev, držitel Pocty hejtmana 

29.11.2021 10:49

Ve věku 97 let zemřel Sergěj Solovjev, bývalý dlouholetý předseda Konfederace politických vězňů v Semilech. Za svůj celoživotní přínos v boji za svobodu obdržel před čtyřmi lety Poctu hejtmana Libereckého kraje.

„Velice mě úmrtí pana Solovjeva zasáhlo. Jeho osudy by vydaly na knihu plnou napínavého čtení a byly by zajisté poutavou kronikou pohnutých dějin 20. století. Jsem rád, že jsem ho mohl před čtyřmi lety ocenit za vše, co vykonal pro svoji vlast. Čest jeho památce,“ uvedl hejtman Martin Půta.  

Sergej Solovjev byl v 50. letech 20. století vězněn, po roce 1989 se zapojil do porevolučního hnutí v Turnově. Byl předsedou pobočky Konfederace politických vězňů (KPV) a členem politické sekce Ústředí KPV. Pořádal přednášky o totalitní době a inicioval sestavení putovní výstavy totalitní doby pro školy. Spolupořádal zájezdy členů KPV se studenty na místa bývalých lágrů a vězení.

V roce 1947 se spolu s Vladimírem Čepelkou (oba dva byli skauti) zapojil do zpravodajské činnosti pro USA – na vojně byl přidělen k obrannému zpravodajství a odtud varoval ty, kteří měli být zatčeni, předával plány vojenských objektů, informoval o připravovaných čistkách. V květnu 1948 byl zatčen a vyšetřován v mučírně na pražské Loretě v „Domečku“. Byl odsouzen k trestu smrti za vojenskou velezradu a konspiraci, rozsudek byl ale zmírněn na doživotí. Na amnestii roku 1960 byl propuštěn. Byl autorem knihy Temno, která zachycuje konkrétní osudy statečných a perzekuovaných lidí v padesátých letech v regionu Turnova a Semil.

Podrobnější příběh Sergěje Solovjeva naleznete také na webu Paměti národa: https://www.pametnaroda.cz/cs/solovjev-sergej-1924  

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login