Detail aktuality

Ve vestibulu sídla LK vystavují studenti univerzity Projekty pro Liberecký kraj

14.01.2014 7:31

Na výstavní ploše vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje v Liberci již týden vystavují studenti architektury technické univerzity v Liberci své Projekty pro Liberecký kraj.  Na opožděné vernisáži je dnes spolu s jejich profesory přivítal hejtman LK Martin Půta, který nad výstavou převzal záštitu.

Vernisáže se zúčastnili také statutární náměstkyně hejtmana Zuzana Kocumová, náměstek Josef Jadrný a radní Alena Losová a Vladimír Mastník.
Přehlídka semestrálních projektů studentů Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci, ateliéru Ing. arch. Radka Suchánka, Ph.D. a Ing. arch. Dott. Ing. Petra Janoše nese název Projekty pro Liberecký kraj.Zaujalo mě, že se studenti ve svých pracích věnují malých obcím Libereckého kraje. Velice mě upoutal kostel pro ateisty. Jsem rád, že takto s Technickou univerzitou spolupracujeme,“ podotkl hejtman Martin Půta.
Podle šéfů ateliéru se studenti zaměřili na hledání výrazných krajinných prvků vytvářejících genius loci míst a formulaci rozvojových zásahů do malých obcí, jejichž hlavním problémem není překotný rozvoj, ale naopak spíše stagnace či úpadek. (V římské mytologii byl genius loci duch či bůžek, ochraňující určité místo. V dnešním slovníku má však tento obrat spíš význam specifické atmosféry dané oblasti.)
„Se studenty architektury jsme navštívili asi devět obcí v Libereckém kraji a mluvili s některými místními občany. Projekty vznikly z nápadu v zahraničí, kde je vidět, jak my naší krásnou přírodu ničíme,“ dodal Radek Suchánek.
Cílem jednotlivých projektů je iniciovat život místních komunit. Navržené zásahy navazují na analýzy konkrétních obcí a hledání základních rozvojových idejí. Výstupem studentů jsou architektonická díla, která se mají stát iniciátorem společenského a snad i ekonomického rozvoje obce.

Konkrétně se jedná o obce a projekty.
V obci Rádlo navrhla studentka Tereza Scheibová sociální centrum pro seniory a mateřskou školu, Stanislav Pech pak novou místní knihovnu a společenský prostor u nového rybníka.
Projekty studentů Jakuba Dvořáka, Ondřeje Pchálka a Jana Stibrala pro obec Bzí řeší meditační prostor s výhledem do krajiny, ateliér u kostela pro hostujícího umělce a objekt na návsi pro obchod a autobusovou zastávku.
Do obce Rakousy navrhl Vojtěch Šaroun novou náves, Roman Balšán experimentální scénu pro místní ochotnický divadelní spolek a Jiří Gulbis objekty ovčína za účelem rozvoje ekologického zemědělství i turistického ruchu. Novou hasičárnu navrhl Ondřej Smetana do Frýdštejna a veřejný prostor s železniční zastávkou Klára Jančová pro obec Šimonovice.

Výstava bude v pracovní dny přístupná do 31. ledna 2014. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login