Detail aktuality

Ve Vyskeři oslavovali výročí 700 let ve velké stylu

20.06.2018 16:00

Největší slavnost za posledních mnoho let se ve Vyskeři konala v sobotu 16. června. Nejen místní ale i celá řada hostů z okolních obcí oslavovali 700 let od první písemné zmínky o obci. Pořadatelé vedle oficialit připravili také bohatý doprovodný program, který se konal až do pozdních nočních hodin. Připraveny byly atrakce pro děti, výstava autoveteránů a spousta dalšího.

Hlavní část oslav začala hodinu po poledni slavnostním průvodem a položením věnců a květin k pomníku obětem I. a II. světové války v obci. Následně starosta Jan Kozák spolu s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou a starosty z okolních obcí zasadili mladou hrušeň, jenž nese rouby stromu z Lidic. Průvod se následně vydal k otevřené scéně, kde po projevech přání a gratulací pokřtili novou knihu o domech a lidech pod kapličkou sv. Anny a následně předali čestné občanství a medaile starosty.

Významní hosté přivezli do Vyskře také dary, které obec s dalšími dokumenty uloží ve schránce do země jako odkaz pro budoucí generace, které je za dalších 100 let budou číst.

Martin Půta předal do schránky zlatý Hejtmanský dukát, prezentaci Libereckého kraje na USB a letošní kalendář. Ve svém písemném odkazu mimo jiné uvedl: Až se Vám do rukou tento dopis dostane, bude určitě ve vaší obci, vašem kraji a zemi mnohé jinak, jak si třeba ani já a ani lidé mé generace nedovedeme představit. Přibydou nová stavení, zrekonstruují se stará. Možná už dokonce nebudou aktuální opravy silnic, které náš kraj a nejen jej pálí v 21. století, protože pozemní komunikace jednoduše nebudou potřeba. Ale ani naši předkové se před sto lety v roce 1918 příliš svými představami netrefili do toho, jak vypadá náš svět dnes. Věřím ovšem, že jedno zůstane stejné. Kroky tisíců návštěvníků povedou do Českého ráje, skalního klenotu našeho státu. Protože i příroda v okolí je tak nádherná a její krásou se budou lidé kochat i za sto let a i v přetechnizovaném světě si do ní rádi přijdou odpočinout. Věřím a přeji Vám, ať Vaše obec zůstane stejně malebná a uchová si svůj typický ráz.“

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login