Detail aktuality

Velvyslankyně Slovinské republiky navštívila Liberecký kraj

07.02.2014 15:06

Na první oficiální návštěvu do Libereckého kraje přijela ve čtvrtek 6. února velvyslankyně Slovinské republiky J. E. Smiljana Knez.  V sídle KÚ LK ji přivítal hejtman LK Martin Půta společně s náměstkyní Hanou Maierovou a radními Ivanou Hujerovou, Petrem Tulpou a Vladimírem Mastníkem.

Jednání se zúčastnili také ředitel Krajské hospodářské komory Liberec Oskar Mužíček a předseda představenstva Okresní hospodářské komory Liberec Jaroslav Kopta.
„Paní velvyslankyně pro svou zemi vyhledává možnosti rozšíření spolupráce nejen v oblasti cestovního ruchu a kultury, ale také ve výzkumu a vývoji. Věřím, že podnikatelé ze Slovinska získají užitečné kontakty třeba na Výzkumný ústav textilních strojů a další instituce, které se zabývají nanovlákny a technickými textiliemi,“ vysvětlil důvod zdvořilostní návštěvy hejtman Martin Půta.
Náměstkyně Hana Maierová pak pozvala prostřednictvím velvyslankyně Slovinsko na Euroregion Tour do Jablonce nad Nisou. „Zároveň my jsme požádali o možnost účastnit se na nějakém cestovním veletrhu ve Slovinsku. Mluvili jsme také o možnostech, jak podpořit zájem o to, aby slovinští turisté v České republice kromě Prahy navštívili i Liberecký kraj. Určitě máme co nabídnout a velkou výhodou je, že cesta k nám z hlavního města trvá jen hodinu,“ doplnila náměstkyně.
Oskar Mužíček, ředitel Krajské hospodářské komory v Liberci, hovořil na jednání o tradičním průmyslu v Libereckém kraji, kterým je sklářství a bižuterie. Pochlubil se, že například novoborský Crystalex CZ dokázal obnovit a částečně i rozšířit výrobu užitkového skla. Vyzdvihl také strojírenství a automobilový průmysl. „V Libereckém kraji máme v tomto sektoru významné firmy, které vyrábějí díly do aut a vyvážejí je do celého světa,“ uvedl Mužíček.
Po jednání v sídle kraje se velvyslankyně J. E. Smiljana Knez setkala ještě s představiteli Statutárního města Liberec a Technické univerzity v Liberci.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login