Detail aktuality

Vyjádření hejtmana na dnešní ranní tiskové konferenci k současné situaci ve výchovném ústavu v Chrastavě

08.06.2016 15:30

Chtěl bych zdůraznit, že si plně uvědomuji, že zařízení tohoto typu má různá specifika a že komentování vnitřního života zvenku není úplně dobře. Vzniká pak dojem, že výchovný ústav by mohl řídit každý. V případě toho chrastavského tomu tak určitě není.

Bohužel tvrdá data ukazují, že ve srovnání s červnem roku 2015 došlo k dramatickému nárůstu počtu útěků chlapců (za celý rok 2015 to bylo 38 útěků, do začátku června 2016 už 50 útěků!) a rovněž k výraznému zvýšení počtu případů, které řeší Policie ČR, a to například i napadení. Chápu, že starosta Chrastavy na základě komunikace s občany města má prostě strach z toho, aby se tady neopakovala podobná tragédie jako v roce 1998.

Podle mého názoru v ústavu došlo k rozvolnění pravidel a ukazuje se, že vycházky každý den bez toho, že předtím musí následovat plnění určitých povinností, nefunguje. Svěřenci tohoto zařízení se do něj vrací zpátky, kdy se jim chce, což určitě není smyslem tohoto výchovného zařízení. Je třeba si uvědomit, že do ústavu byli umístěni na základě soudního rozhodnutí.

S krajským ředitelem Policie ČR panem Husákem jsem ohledně této věci v kontaktu. Potvrdil mi, že komunikace Policie ČR s vedením ústavu a rovněž s vedením města Chrastavy funguje dobře.

Myslím si, že vyjádření přicházející dosud z kanceláře ombudsmanky z Brna i z kanceláře ministryně školství z Prahy nelehké situaci příliš nepomáhají. Původní systém, který v ústavu fungoval, alespoň podle tzv. tvrdých dat, jež jsou k dispozici, byl podle mého názoru relativně úspěšný. Byla nastavena určitá pravidla, protože chlapci, kteří tam jsou umístěni, mají v běžném životě problémy.

V žádném případě nehodlám jakkoliv zasahovat do kompetence ministerstva školství, jenom bych chtěl paní ministryni požádat, aby vzniklou situaci řešila rychle, dokud se tady dějí „jen“ útěky a drobné přestupky. Času podle mého názoru není příliš, protože se z celé věci stává citlivé veřejné téma a žijeme v době, kdy všechny podobné problémy má společnost nebo její část v oblibě řešit dramatickými slovy a gesty, což fungování toho zařízení vůbec neprospívá.

Znovu zdůrazňuji, že respektuji jasnou odpovědnost ministerstva školství, které tuto situaci v podstatě spustilo výměnou ředitelky. Je však potřeba přijmout rychlá rozhodnutí, která povedou ke stabilizaci a zklidnění situace uvnitř ústavu.

 

Martin Půta
hejtman Libereckého kraje

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login