Detail aktuality

Vyjádření ministerstva životního prostředí k aktuálnímu dění ohledně dolu Turów

25.01.2022 11:36

Přinášíme vyjádření Ministerstva životního prostředí ČR k tvrzení nestátních skupin ohledně vývoje jednání mezi Českou republikou a Polskem kvůli hnědouhelnému dolu Turów.  

„Děkujeme ministerstvu životního prostředí, že uvádí společné prohlášení organizací Společně pro vodu a Frank Bold na pravou míru,“ podotýká Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.

Znění prohlášení:

Ministerstvo životního prostředí se na Evropskou komisi obrátilo jednak podle čl. 259 Smlouvy o fungování EU (30. 9. 2020 podnět ke stanovisku EK, dnes běžící řízení před Evropským soudním dvorem), ale také podle čl. 12 rámcové směrnice o vodách, kde jsme Evropskou komisi informovali, že Česká republika identifikovala záměr „Pokračování těžby hnědouhelného ložiska Turów“ jako významný problém související s ochranou vod na svém území, který zároveň nemůže vyřešit sama. Ve svém odůvodněném stanovisku však Evropská komise neshledala porušení této směrnice a odkázala ČR na běžící žalobu.   

Pro Českou republiku i Polsko je podle MŽP nejlepším řešením vzájemná dohoda, která nám dává do ruky mnohem širší kontrolní mechanismy a záruky, než jí poskytuje současná evropská legislativa. Cílem ČR musí být ochrana životního prostředí obyvatel postižených obcí a Libereckého kraje. To připravovaná smlouva zaručuje včetně finančních kompenzací již probíhajícího monitoringu, tak i prostředků na výstavbu vodovodů v daném území. 

Ondřej Charvát, tiskový mluvčí MŽP ČR
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login