Detail aktuality

Výstava švýcarské novinářky a spisovatelky odstartuje kulturní program pořádaný k 25. výročí spolupráce Libereckého kraje a St. Gallenu

09.06.2015 14:55

Liberecký kraj slaví v letošním roce 25 let vzájemné spolupráce se švýcarským kantonem St. Gallen. Mimořádnou hodnotu tohoto dlouholetého a úspěšného partnerství si oba regiony připomenou řadou kulturních a společenských akcí, jejichž cílem je vzájemně představit a přiblížit švýcarskou a českou kulturu veřejnosti. Pestrý a bohatý program následujících měsíců začíná už tento pátek, 12. června, kdy bude v Malém divadle F. X. Šaldy v Liberci od 19:00 hodin zahájena výstava fotografií Annemarie Schwarzenbach, kultovní švýcarské novinářky a spisovatelky.

Vernisáž se koná v rámci festivalu současného divadla WTF?!, výstava pak bude v Malém divadle k vidění do 30. června 2015.

Jedna z nejzářivějších postav evropské bohémy první poloviny 20. století, androgynní švýcarská novinářka, fotografka a spisovatelka Annemarie Schwarzenbach (1908-1942), dokázala během svého krátkého a bouřlivého života jedinečným způsobem zachytit podobu tehdejšího světa. Pocházela z jedné z nejbohatších rodin ve Švýcarsku, která ale její nespoutaný životní styl a zcela odlišné politické názory (byla přesvědčenou antifašistkou) nemohla vystát. Vystudovala historii v Paříži a Curychu, kde také získala, ve svých třiadvaceti letech, doktorát. Krátce předtím se zamilovala do Eriky Mannové, dcery slavného spisovatele Thomase Manna, a následovala ji do Berlína. Tam se ihned zapojila do mondénního života tamní umělecké komunity. Nástupem Hitlera k moci však zlaté časy Berlína nadlouho končí. V roce 1934 se proto Annemarie vydala na svou první dalekou výpravu, na Střední východ. Následovaly cesty do USA, Sovětského svazu, Pobaltí, Rakouska, Československa, Afghánistánu, Indie a Afriky. V roce 1942 tragicky zahynula na následky pádu z kola.

„Celý kulturní program pořádaný v Libereckém kraji jsme pečlivě koncipovali tak, abychom Švýcarsko představili nejen jako zemi tradičních demokratických hodnot a krásné přírody, ale také jako místo, které se může pochlubit nebývalým množstvím talentovaných a tvůrčích lidí. Veřejnost je na akce srdečně zvána,“ láká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

U příležitosti oslav 25. výročí spolupráce se do konce října uskuteční i další program.

15. 7. 2015
Autorské čtení švýcarské spisovatelky Dorothee Elmiger, držitelky několika prestižních ocenění (Ingeborg Bachmann Prize, The Kelag Prize) v rámci akce Beach Club na liberecké přehradě.

20. – 22. 8. 2015
Festival švýcarského filmu Swiss Film pořádaný ve spolupráci s Kinem Varšava. Reprezentativní průřez švýcarskou kinematografií.

11. – 13. 9. 2015
Koncertní vystoupení švýcarského DJe a producenta Manuela Fischera doprovázené videomappingem v rámci prestižního festivalu elektronické hudby Shotgun v Hrádku nad Nisou.

8. – 29. 10. 2015
Švýcarská galerie moderního umění Kunst Halle St. Gallen představí v liberecké Galerie Die Aktualität des Schönen... dílo předního švýcarského multižánrového umělce Beni Bischofa.

15. 10. 2015 – Slavnostní zakončení
Společné vystoupení herce a režiséra Marcuse Schäfera z divadla Theater St. Gallen, který představí svůj audiovizuální projekt Theater am Tisch a literárně-hudebního uskupení Kafka Band (Jaroslav Rudiš, Jaromír 99, členové skupiny Tata Bojs) v Kině Varšava.

Akce se konají pod záštitou velvyslance Švýcarské konfederace v Praze J. E. Markuse-Alexandera Antoniettiho a hejtmana Libereckého kraje Martina Půty.

Všechny fotografie: Swiss Literary Archives, Bern

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login