Detail aktuality

Výstava Ten druhý život je k vidění u libereckých chemiků

09.08.2017 15:50

Pod záštitou hejtmana Martina Půty, pplk. Karla Novotného, velitele 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany a Martina Stropnického, ministra obrany byla včera zahájena výstava fotografií z vojenských misí s názvem Ten druhý život. Bezmála třicet fotografií ze zahraničních armádních výsadků si zájemci mohou prohlédnout zdarma do 21. srpna v areálu Dolních kasáren na Štefánikově náměstí v Liberci.

Vedro, sucho, prach i písek, každodenní život místních, vojáci v různých situacích a jejich technika, to je téma výstavy snímků z vojenské mise v Mali a z dalších míst, kde operovala i armáda České republiky.

„Zejména v posledních měsících a letech si uvědomujeme, že mít vlastní armádu je potřeba, protože se prostě nemůžeme spoléhat na jiné státy v tom, že nám v případě potřeby opravdu vojensky pomohou. Ostatně takovou negativní zkušenost jsme už jednou v naší historii zažili,“ řekl na otevření výstavy hejtman Martin Půta.

Liberečtí chemici si kromě výstavy připravili pro návštěvníky vernisáže i ukázku zásahu při útoku životu nebezpečnými chemickými látkami. Ve speciálním stanu a za použití nejmodernějších technických přístrojů a postupů simulovali práci a péči o zraněné v případě chemické hrozby. Přesně taková cvičení jim pomáhají zautomatizovat náročnou práci v terénu, kterým jsou i vojenské mise v zahraničí.

„Vojenské mise bývají zpravidla označovány za mírové, ale to jen přelakováváme skutečnost, kterou je válka a boj,“ komentoval při zahájení výstavu vojenský kaplan Petr Šabaka a doplnil „byl bych rád, aby každý, kdo tuto výstavu uvidí, toužil už jen po míru.“

Výstava představuje tvorbu 8 autorů, mezi kterými jsou jak váleční veteráni včetně jedné ženy, tak profesionální fotoreportéři. Výstava bude v libereckých kasárnách do 21. srpna 2017, poté se přesune do Vyškova, Ústí nad Labem a koncem října na své poslední výstavní místo do Pardubic.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login